Prețuri cu 20% mai mici pe această stațiune de pe litoralul românesc. Turiștii merg în număr mare acolo, au renunțat la Mamaia

Știm cu toții că prețurile pe litoralul românesc au crescut dramatic în ultimul timp. De le cazări până la mâncare și închirierea șezlongurilor. Mulți români fac eforturi financiare considerabile ca să se bucure de plajă și nisip, iar alții au ajuns în punctul în care mersul la mare să fie doar o amintire frumoasă de demult.

17 iun. 2022, 11:51
Prețuri cu 20% mai mici pe această stațiune de pe litoralul românesc. Turiștii merg în număr mare acolo, au renunțat la Mamaia

Și, cu toate că mersul la mare a ajuns un lux pentru mulți, există o stațiune pe litoral unde e mai ieftin să stai. Prețurile sunt acolo cu 20% mai mici.

Pentru o vacanță cu bani mult mai puțini decât în Mamaia sau Vama Veche, recomandarea ar fi să alegeți mai degrabă Eforie Nord sau Eforie Sud. Conform ultimelor statistici, prețurile din Eforie Nord și Eforie Sud sunt mai mici decât cele din Mamaia cu până la 20%, iar locația este una de vis, fiind la mare căutare printre turiștii străini și nu numai.

Anul acesta, mulți români au ales să meargă mai degrabă în Eforie decât în Mamaia. În Mamaia parcarea pe o zi costă în jur de 100 de lei, iar în Eforie nu există o astfel de taxă.

Și când vine vorba de cazare prețurile sunt mult mai mici. O noapte la un hotel de trei stele din Mamaia costă în jur de 130 – 150 de lei, cu 20% mai mult ca în Eforie Nord.

Ce prețuri au preparatele pescărești de pe litoralul românesc

Să luăm, spre exemplu, Pescăria lui Matei din Agigea. Aflată chiar la malul mării, într-o atmosferă plăcută și relaxantă, mulți turiști se opresc acolo pentru o gustare. Surpriză, însă. Prețurile nu mai sunt ca pe vremuri, ci au crescut în mod dramatic. Să începem cu ciorba, primul fel de mâncare. O ciorbă de pește a la Matei din meniu costă 27 de lei, o ciorbă de perișoare de pește 29 de lei, iar o ciorbă de pui a la grec 25 de lei.

O porție de hamsie prăjită de 250 de grame costă 32 de lei. Guvizii prăjiți sunt 42 de lei sau 53 de lei, în funcție de mărimea porției, zarganul e 46 de lei, hanusul prăjit costă 51, respectiv 64 de lei, tot în funcție de mărimea porției.

Un preparat care îți atrage atenția din prima sunt icrele de știucă. Dacă vrei o porție de 60 de grame ar trebui să fii pregătit să lași 80 de lei.

O variantă mai accesibilă sunt platourile cu delicatese și produse pescărești, care sunt pentru două – trei persoane, la 158 de lei, sau pentru patru – cinci persoane, 310 lei.

Nu e singura pescărie cu astfel de prețuri. În momentul de față, oriunde v-ați duce, la pescării din Vama Veche, 2 Mai, Mamaia, orice altă stațiune, pregătiți-vă să lăsați acolo o mare parte din salariu.

Cât costă o porţie de hamsii pe litoralul românesc în această vară

Hotelierii şi proprietarii de restaurante de pe litoralul românesc se confruntă cu preţuri mai mari la materie primă, transport şi utilităţi, astfel că, pe lângă faptul că trebuie să recupereze pierderile din pandemie, acum trebuie să ridice şi mai mult preţurile, pentru a compesa inflaţia.

Unul dintre preparatele tradiţionale de pe litoralul românesc, hamsia prăjită, a ajuns astfel să fie vândut la preţuri exorbitante în comparaţie cu anii trecuţi.

La unul dintre restaurantele foarte cunoscute, inclusiv de bucureșteni, de la Agigea, o porție de hamsie prăjită costă 25 de lei/ 200 de grame, inclusiv mujdei.

Se poate însă și mai scump de atât. Un alt restaurant din aceeași zonă are în meniu hamsii cu mujdei, lămâie și mămăligă pe plită la 36 de lei porția de 200 de grame.