Prețuri mai mici la alimente pentru români! Cele 14 produse care se ieftinesc în Lidl, Kaufland și alte magazine de la 1 august

După valul uriaș de scumpiri, românii primesc de la 1 august o gură mare de aer. Prețurile la mai multe alimente de bază scad în Kaufland, Lidl și alte magazine din țară.

26 iul. 2023, 09:14
Prețuri mai mici la alimente pentru români! Cele 14 produse care se ieftinesc în Lidl, Kaufland și alte magazine de la 1 august
Prețuri mai mici la alimente pentru români!

Cele 14 produse care se ieftinesc în Lidl, Kaufland și alte magazine de la 1 august. Este vorba despre 14 produse care în general sunt nelipsite din coșurile de cumpărături ale românilor.

Citește și Cum să aşezăm alimentele în frigider. 10 reguli de bază

Cele 14 produse care se ieftinesc în Lidl, Kaufland și alte magazine de la 1 august

Aceste ieftiniri au fost deja anunțate de reprezentanții Guvernului de câteva săptămâni și vor fi aplicate prin intermediul Ordonanței de Urgență 67/2023.

Potrivit prevederilor din acest act normativ, ce a apărut în condițiile în care rata inflației a tot crescut, iar veniturile românilor nu au reușit să țină pasul cu scumpirile, de la 1 august, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare vor fi de „maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului”.

„În cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar”, conform gov.ro.

Cele 14 alimente ce vor fi vizate de efectele actului normativ, începând de marți, 1 august 2023, sunt:

  • pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități;
  • lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l;
  •  brânză telemea de vacă vrac;
  •  iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr;
  • făină albă de grâu ”000” 1 kg;
  •  mălai 1 kg;
  •  ouă găină calibru M 10 buc;
  •  ulei de floarea soarelui 1 l;
  •  carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui;
  •  carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc,
  •  legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia;
  •  fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă;
  •  cartofi proaspeți albi vrac;
  •  zahăr alb tos 1 kg.

La ce preț se vor vinde carnea de porc și uleiul, după plafonarea prețurilor la alimentele de bază

Așadar, un litru de lapte cu 1,5% grăsime ajunge în aceste momente în supermarket la prețul de 6 lei și 45 de bani. După o ieftinire de 30%, acesta ar trebui să coste 4 lei și 55 de bani.

Un litru de ulei de floarea soarelui, care până acum se vindea cu 10 lei și 60 de bani, va costa 7 lei și 40 de bani după reducere. Un cofraj cu 10 ouă, categoria M, ajunge la prețul de 11 lei în supermarketuri, iar, după o reducere de 30% prețul scade la aproximativ 8 lei.

Carnea de porc se va vinde la 20 de lei/kg, față de 27 de lei cât este în prezent, iar un kilogram de pulpe de pui va costa în jur de 14 lei, în loc de 20, potrivit antena3.ro.

Toate contractele trebuie refăcute până la data de 1 august, pentru a include noile prețuri. Consiliul Concurenței consideră că ar fi fost necesară realizarea unei evaluări de impact înainte implementării Ordonanței de urgență care să evidențieze măsura în care aceasta va contribui la scăderea preconizată a prețurilor.

 

Citește și Vouchere sociale 2023. Ce români nu mai primesc banii de alimente pe card din luna august