Preţuri mari la RCA. Corecţii de până la 10% ale tarifelor ar putea avea loc până la finalul anului

Prețurile la poliţele RCA au crescut cu 3-5%. Se anunţă corecţii de până la 10% ale tarifelor până la finalul anului, în condițiile în care prețurile precepute de service-uri pentru ora de manoperă au crescut semnificativ în ultima perioadă.

18 nov. 2020, 16:30
Preţuri mari la RCA. Corecţii de până la 10% ale tarifelor ar putea avea loc până la finalul anului
Cresc preţurile la poliţele RCA

Controalele pe care ASF le-a făcut la City Insurance și Euroins vor avea același efect, în condițiile în care Autoritatea le-a impus celor doi mari jucători din domeniu, care adună peste 75% din piață, inclusiv măsuri privind recalcularea rezervelor și a tarifelor.

Românii trebuie să se gândească bine unde îşi fac asigurarea RCA în următoarea perioadă.  Pe piaţă preţurile la poliţele RCA deja au început să crească, după amenzile aplicate de ASF la Euroins şi City Asigurări. Săptămâna trecută, Grawe Asigurări a anuţat şi ea o majorare de preţ. În schimb, Generali Asigurări a anunţat că mai are ceva calcule de făcut, după care preţul poliţelor RCA ar putea să scadă, în funcţie de evenimentele din ultimele 30 de zile ale conducătorului auto.

Citeşte şi Poliţia Română, precizări importante despre poliţa RCA. Toţi şoferii sunt atenţionaţi să nu facă această greşeală

Preţuri mari la RCA. De unde vin fluctuaţiile de preţ

Principalul motiv este inflația daunalității, mai precis a costurilor pe care service-urile le impun firmelor de asigurare. Ora de manoperă a crescut masiv în ultima perioadă, iar firmele de asigurare, chiar și cele care doresc cu orice preț cotă de piață, vor fi forțate să facă ajustări, pentru a nu adânci gaura generată de RCA, și așa un produs care per ansamblul pieței aduce pierderi.

Doar perioada de izolare de la începutul anului, însoțită firesc de  reducerea numărului de accidente, a făcut ca RCA să fie ușor profitabil, însă revenirea la activitatea normală a readus rata combinată (adică raportul dintre daunele plătite plus cheltuieli și primele brute subscrise)  în zona supraunitară indicând pierderi.

În plus, controalele pe care ASF lea desfășurat la City Insurance și Euroins, firme care controlează împreună 75% din piață, s-au lăsat inclusiv cu măsuri care cer reevaluarea rezervelor sau chiar direct recalcularea tarifelor.

Cum rezervele cresc și din reevaluare, dar și natural, din creșterea costurilor cu reparațiile, urmează o majorare de tarife.

Continuarea articolului pe ECONOMICA.NET