Şoferii le vor putea prezenta poliţiştilor poliţa RCA pe hârtie, în format electronic sau le pot solicita să verifice în baza de date

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat, în ședința de miercuri, modificarea și completarea Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România în ceea ce privește articolul care reglementează dovadă încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, informează instituția prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.

RomaniaTV.net
26 aug. 2020, 18:51
Şoferii le vor putea prezenta poliţiştilor poliţa RCA pe hârtie, în format electronic sau le pot solicita să verifice în baza de date

Poliţele RCA pot fi prezentate şi în format electronic, pe telefon Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat modificarea aşteptată de toţi şoferii.

Astfel, la articolul 10, punctul 11 se arată că dovadă încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate o constituie:

a) polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;

b) dovadă asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în aceasta, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic.

Citeşte şi Poliţia Română, precizări importante despre poliţa RCA. Toţi şoferii sunt atenţionaţi să nu facă această greşeală

În cadrul aceluiași articol, a fost introdusă litera c) care stipulează faptul că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie și informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la dată interogării.

Modificările și completările aduse Normei nr. 20/2017 intră în vigoare în termen de trei zile de la dată publicării acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Până la intrarea în vigoare a acestor modificări legislative, la controlul în trafic, unii polițiști țineau cont doar de varianta pe hârtie.


loading...