Preţurile alimentelor au crescut cu 3,9% în luna octombrie din cauza condiţiilor meteo

Indicele prețurilor produselor alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a crescut în luna octombrie din cauza condițiilor meteo nefavorabile, dar cu toate acestea rămâne sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut, a anunțat joi FAO, transmite Reuters.

05 nov. 2015, 18:09
Preţurile alimentelor au crescut cu 3,9% în luna octombrie din cauza condiţiilor meteo

FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna octombrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 162 puncte, în creștere față de 155,9 puncte în luna septembrie. FAO a precizat că aceasta a fost cea mai mare creștere înregistrată după luna iulie 2012, chiar dacă prețurile la alimente erau în luna octombrie 2015 cu 16% mai mici decât în luna octombrie 2014.

Potrivit Agerpres, creșterea din luna octombrie s-a datorat în principal majorării cu 17,2% a prețului la zahăr, pe fondul îngrijorărilor că ploile abundente vor afecta principalele regiuni unde se cultivă trestia de zahăr în Brazilia, primul producător mondial de zahăr. Prețul uleiurilor vegetale a crescut cu 6,2% comparativ cu luna septembrie, pe fondul temerilor că fenomenul El Nino va afecta livrările de ulei de palmier ale Indoneziei în 2016.

Citeşte şi: Obiceiuri alimentare sănătoase care-ţi vor schimba viaţa

În paralel, FAO și-a redus estimările cu privire la producția mondială de cereale în 2015 până la 2,530 miliarde de tone, de la 2,534 miliarde tone cât estima în luna septembrie.

„Jumătate din revizuire reflectă perspectivele mai slabe privind recoltele de porumb din India și Ucraina, în principal din cauza condițiilor meteo nefavorabile”, se arată în comunicatul FAO.

În schimb, FAO și-a îmbunătățit estimările privind recolta mondială de grâu în sezonul 2015/2016 până la 736,2 milioane tone, de la 734,8 milioane tone cât estima anterior, adăugând că principalul motiv al revizuirii fiind recolta peste așteptări din Uniunea Europeană.