Preţurile au luat-o razna în SUA. Inflaţia este la cel mai ridicat nivel după 1990

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în octombrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din 1990 şi până în prezent, în urma majorării costurilor alimentelor, energiei şi locuinţelor.

10 nov. 2021, 20:55
Preţurile au luat-o razna în SUA. Inflaţia este la cel mai ridicat nivel după 1990

Comparativ cu octombrie 2020, indicele preţurilor de consum în SUA a urcat cu 6,2%, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1990, scrie USA Today.

De asemenea, luna trecută indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, după o expansiune de 0,4% în septembrie, a anunţat miercuri Departamentul american al Comerţului.

În octombrie, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat cu 0,6% faţă de septembrie şi cu 4,6% faţă de octombrie 2020.

În ultimul an, costurile cu energia au crescut cu 30%, iar autorităţile se aşteaptă ca în această iarnă americanii să plătească cu 30% mai mult pentru gazele naturale şi cu 43% mai mult pentru păcură. Totuşi, economiştii încă se aşteaptă la încetinirea ratei inflaţiei după rezolvarea problemelor din lanţul de aprovizionare.

Citeşte şi Adrian Vasilescu, consultant BNR: „Preţurile de la fasole şi cartofi au determinat creşterea mare a inflaţiei pe luna octombrie”

Presiunile inflaţioniste afectează şi piaţa muncii, lipsa acută de angajaţi ducând la majorarea salariilor.

La finalul lui august erau 10,4 milioane de locuri de muncă vacante în SUA, un număr record. De la începutul pandemiei aproximativ cinci milioane de americani au părăsit piaţa forţei de muncă.

Citeşte şi România, locul cinci în UE privind rata inflaţiei. Cine se află pe primul loc

Sunt din ce în ce mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, ceea ce indică faptul că inflaţia va rămâne ridicată mai mult timp decât se aşteaptă oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed)„, a apreciat Andrew Hunter, economist la Capital Economics.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA, a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.