România, locul cinci în UE privind rata inflaţiei. Cine se află pe primul loc

Potrivit Eurostat, România se află în primele cinci ţări din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată a inflaţiei. Estonia şi Lituania se află pe primele locuri. La polul opus se află Malta şi Portugalia.

21 oct. 2021, 22:23
România, locul cinci în UE privind rata inflaţiei. Cine se află pe primul loc

România, locul cinci în UE privind rata inflaţiei. Potrivit Eurostat, cele mai mici rate anuale s-au înregistrat în Malta (0,7%), Portugalia (1,3%) şi Grecia (1,9%). Cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Estonia, Lituania (ambele 6,4%) şi Polonia (5,6%).

România, locul cinci în UE privind rata inflaţiei

Conform Eurostat, în România inflaţia anuală în septembrie a fost de 5,2%, în vreme ce Ungaria a  înregistrat, pe indicele armonizat al Uniunii Europene, o inflaţie de 5,5%.

Prin comparaţie cu luna august, inflaţia anuală a scăzut într-un stat mem­bru, a rămas stabilă într-unul şi a crescut în 25.

În septembrie, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din energie (+1,63 puncte procentuale – pp), urmată de servicii (+0,72 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,57 pp) şi produse alimentare, alcool şi tutun (+0,44 pp).

Rata anuală a inflaţiei în zona euro, care ani la rând s-a luptat fie cu deflaţia, fie cu  o inflaţie foarte mică, a fost de 3,4% în septembrie 2021, în creştere de la 3% în august. Cu un an mai devreme, zo­na euro înregistra deflaţie (-0,3%). Inflaţia anuală medie a Uniunii Euro­pene a fost de 3,6% în septembrie 2021, în creştere de la 3,2% în august. Cu un an mai devreme, rata a fost de 0,3%, potrivit Mediafax.

Citeşte şi BNR schimbă condiţiile de creditare. Avans mai mare pentru românii care vor să-şi ia casă cu credit

România, locul 3 în UE la creşterea preţurilor la electricitate, pentru populaţie. În Olanda, Cipru şi Lituania preţurile au scăzut

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE au urcat uşor în primul semestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, iar cele mai mari creşteri, în moneda naţională, au fost înregistrate în Slovenia, Polonia şi România.

Preţurile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE s-au situat la 21,9 euro/100 kWh în primul semestru din 2021, faţă de 21,3 euro/100 kWh în perioada similară din 2020 arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În schimb, preţurile medii la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE au scăzut la 6,4 euro/100 kWh în primul semestru din 2021. Recent, preţurile la electricitate şi gaze au crescut substanţial în UE, datele statistice pentru semestrul doi din 2021 urmând să fie publicate în aprilie 2022.

Preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici s-au majorat în 16 state membre UE în primul semestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, cele mai mari creşteri, în moneda naţională, fiind înregistrate în Slovenia (15%), Polonia (8%) şi România (7%), iar cele mai semnificative scăderi în Olanda (minus 10%), Cipru (minus 7%) şi Lituania (minus 6%).

Citeşte şi Expert BNR: „La iarnă, când vor veni facturile, ne vom gândi cu jind la gazele din Marea Neagră”