Prețurile la alimente au bubuit în ultima lună. Cât au ajuns să plătească românii pentru brânză cu roșii

Au crescut prețurile la alimente de la începutul anului, iar în curând vom ajunge să plătim dublu la unele produse.

03 feb. 2024, 14:50
Prețurile la alimente au bubuit în ultima lună. Cât au ajuns să plătească românii pentru brânză cu roșii

Prețurile sunt mult mai mari față de cele din luna decembrie la mai multe categorii de alimente. Spre exemplu, mușchiul de porc e mai scump cu patru lei.

Și prețurile la telemeaua de vacă au crescut. În loc de 25 de lei, acum ar trebui să scoți din buzunar 32 de lei / kilogram. Prețul la roșii a ajuns de la 15 la 20 de lei, iar la castraveți per kilogram a crescut de la 6 la 15 lei. Ceapa a ajuns de la 3 la 7 lei per kilogram.

Față de anul trecut, prețurile s-au majorat, dar unele au scăzut. Unele materii prime, cum ar fi cerealele, costă mai puțin. Pentru energie electrică și gaz, prețul este în continuarea plafonat.

Citește și Regulile pe care trebuie să le respecți când îți usuci rufele în uscătoria de la bloc, dacă nu vrei o amendă de 10.000 de lei. Legea care delimitează spațiul comun

Cei din domeniu au argumente pentru creșterea prețurilor. „La carne importăm 80% din consum, iar la legume și fructe, în această perioadă, respectiv octombrie, până spre sfârștiul lui aprilie, importăm peste 90%. În mare parte depindem de prețul la care importăm. Depinde de importator și de modul în care el joacă pe piață pentru că neavând oferte este logic că își face prețul pe care și-l dorește”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte SindAlimenta.

Scumpe nu sunt doar importurile, ci și alimentele 100% românești. „Creșterea taxelor de la 1 ianuarie pentru majoritatea afacerilor din România. Scumpirea forței de muncă și creșterea costurilor logistice. Toate acestea pun amprentă pe prețuri, care din păcate cresc în România și vor crește semnificativ, în perioada următoare”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Românii sunt nevoiți să renunțe la unele dorințe și să se concentreze mai mult pe nevoi sau să cumpere în cantități mai mici.

Dacă vreți să mâncați, spre exemplu, brânză cu roșii, va trebui să plătiți cu 12 lei mai mult decât în decembrie. Niciun produs din coșul de cumpărături de bază nu e mai ieftin decât în luna decembrie a anului trecut.

Citește și La ce temperatură este recomandat să speli rufele la maşina de spălat. Informaţia care te ajută să ţii în frâu consumul de curent