Prețurile la alimentele cu grăsimi și zahăr ar putea exploda în România. Proiectul, pe masa premierului Nicolae Ciucă

Guvernul României ar putea pregăti noi măsuri care ar scumpi o lungă listă de alimente. Astfel, încasările la bugetul de stat vor fi și mai mari. 

15 mai 2022, 17:08
Prețurile la alimentele cu grăsimi și zahăr ar putea exploda în România. Proiectul, pe masa premierului Nicolae Ciucă

Mai multe bunuri și servicii, inclusiv produse alimentare populare, ce conțin zahăr și grăsimi, ar urma să fie scoase de pe lista produselor pentru care se aplică o cotă redusă de 9% TVA. Recomandarea aparține „unui grup de lucru format din experți din diverse domenii”, informează HotNews. Pe această listă se regăsesc mai mulți profesori universitari din București și din provincie, respectiv reprezentanți din diverse asociații și instituții de stat. Printre aceștia se numără Ionuț Dumitru și Daniel Dăianu.

Experții recomandă guvernanților să aplice cote reduse la TVA „doar acolo unde se justifică”.

„În data de 5 Aprilie 2022, Consiliul UE (ECOFIN) a adoptat o Directivă ce va permite o flexibilitate mult mai mare statelor membre în aplicarea cotelor reduse de TVA.

Această Directivă însă va crește apetitul statelor membre în a aplica și mai multe cote reduse de TVA, ceea ce ar putea face mai mult rău decât bine. Considerăm că – mai ales în România, care are o situație a bugetului extraordinar de dificilă – decidenții politici ar trebui să folosească rațional această nouă facilitate, aplicând cote reduse numai acolo unde se justifică într-adevăr din punct de vedere economic și social”, menționează sursa citată.

Ce recomandă economiștii Guvernului Ciucă

O reducere a decalajului la încasarea TVA până la nivelul mediei UE ar putea aduce venituri suplimentare de cel puțin 2% din PIB, susțin autorii controversatului document.

O aplicare energică a măsurilor de reducere a decalajului la încasarea TVA, dar și o reconsiderare a sferei de aplicare a cotelor reduse sau super-reduse, ar putea aduce (fără o majorare a cotei standard de 19%) chiar și 2,5% din PIB suplimentar la buget, mai susțin economiștii.

De asemenea, autorii documentului au mai recomandat eliminarea tuturor scutirilor și tratamentelor preferențiale și a cotei reduse de impunere a dividendelor, respectiv eliminarea impozitului specific, reducerea plafonului la microîntreprinderi.

Mircea Coșea dă cărțile pe față: „Inflația este în beneficiul statului, care-și canibalizează și sabotează propria economie”

Cum s-ar resimți astfel de măsuri, implementate de către Guvernul Ciucă. Profesorul Mircea Coșea a subliniat deja că românii sunt împovărați cu datorii, respectiv prețuri dublate sau chiar triplate în doar câteva luni, aspect ce ajută doar bugetul statului.

„Este în beneficiul statului. Statul român își canibalizează economia. Își mănâncă propria economie, și-o sabotează. Cel care câștigă din toată nenorocirea care se întâmplă (n.r. – criza economică / inflația explozivă) este bugetul statului.

Prin TVA la ceea ce înseamnă prețuri, prin facturi la energie, prin carburanți și așa mai departe. De ce? Pentru că nu este în stare acest stat să pună economia în funcțiune și să performeze în așa fel încât economia să aducă contribuția la buget și nu să ia banii dintr-un buzunar în altul. Prin aceste plăți pe care le facem, merg la buget și ni se dau înapoi niște salarii și niște pensii (…)”, a declarat Mircea Coșea pentru România TV.