Preţurile la benzină şi motorină explodează în Italia după adoptarea planului de austeritate

Măsurile de austeritate prezentate la începutul săptămânii de guvernul Monti vor avea ca prim efect mărirea valorilor accizelor la carburanţi. Odată cu intrarea în vigoare a reformelor, preţul benzinei va creşte cu 8,2 eurocenţi pentru un litru şi cel al motorinei cu 11,2 eurocenţi/litru.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 07:26
Preţurile la benzină şi motorină explodează în Italia după adoptarea planului de austeritate

Pe lângă mărirea accizelor la carburanţi, normele de austeritate prevăd facilităţi fiscale pentru societăţile comerciale care angajează pe termen nelimitat tineri sub 35 de ani şi femei, dar şi deblocarea a 5,2 miliarde de fonduri pentru infrastructură, a explicat prim-ministrul Mario Monti la o emisiune televizată.

Premierul italian a confirmat că una dintre priorităţile guvernului este aceea de a combate evaziunea fiscală. Din acest motiv, orice tranzacţie financiară care depăşeşte valoarea de 1.000 de euro nu va putea fi efectuată numerar.

Mario Monti a subliniat că adevărata pierdere în domeniu o constituie lipsa strategiilor pe termen lung ale guvernelor din trecut care, din motive electorale, au preferat să evite sacrificiile pentru a câştiga simpatia populaţiei. Prim-ministrul italian a explicat că reforma sistemului de pensionare este necesară pentru că pierderea locurilor de muncă din cauza recesiunii economiei nu mai permite acoperirea pensionărilor anticipate. ‘A fost capitolul la care am lucrat cu cea mai mare durere în suflet, dar sunt sigur că italienii vor înţelege‘, a explicat Monti.

Astfel, începând de anul viitor, vârsta pensionării femeilor va creşte la 62 de ani şi, treptat, va ajunge la 65 de ani în 2016. La capitolul creşterilor intră şi mărirea Taxei pe Valoarea Adăugată de la 10 la 21% din a doua jumătate a anului 2012.