Preţurile producţiei industriale au crescut cu 7% în 2011

Preţurile producţiei industriale, pe total piaţa internă şi piaţa externă, au crescut în decembrie cu 0,4% faţă de noiembrie şi cu 7% faţă de ultima lună a anului 2010, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 08:46
Preţurile producţiei industriale au crescut cu 7% în 2011

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au crescut cu 0,5%, faţă de noiembrie, iar preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au crescut cu 0,1%.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat creşteri de preţ, comparativ cu noiembrie, la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+12,7%), în industria extractivă (+2%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+1,7%). În industria prelucrătoare preţurile au scăzut cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţuri în industria energetică (+0,8%), industria bunurilor de capital (+0,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,5%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,3%). În industria bunurilor intermediare s-au înregistrat scăderi de preţuri (-0,1%).

Faţă de decembrie 2010, s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+27%), în industria prelucrătoare (+6,9%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,3%), în industria extractivă (+6,2%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri au avut produsele din industria energetică (+10,2%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor intermediare (+6,4%), industria bunurilor de uz curent (+6,2%), industria bunurilor de capital (+3,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,3%).