Preţurile terenurilor agricole au explodat înainte ca străinii să poată cumpăra pământ în România

Pământ mai scump înainte de liberalizarea vânzării la străini. În ultimul timp, preţurile la terenurile agricole au explodat, potrivit România TV. Specialiştii estimează că pământul românesc se va scumpi şi mai mult de la 1 ianuarie 2014, când străini vor putea cumpăra terenuri în aceleaşi condiţii ca şi românii.

25 nov. 2013, 08:28
Preţurile terenurilor agricole au explodat înainte ca străinii să poată cumpăra pământ în România

În Bărăgan, în primăvară, un hectar de pământ costa până în 2.000 de euro, iar acum preţul sare de 4.000 de euro. Un hectar de teren arabil ajunge acum în Ialomiţa, una dintre cele mai bune zone din România, şi la 4.500 de euro. Adică de 20 de ori mai mult faţă de preţul din ultimii 10 ani. Chiar şi aşa, pământul românesc rămâne cel mai ieftin din Uniunea Europeană.

În 2004 când am venit aici, cu un salariu puteam să cumpăr un hectar. Ăsta era preţul, cât aveam eu salariu atunci, 8 milioane de lei. Acum două săptămâni s-a vândut cu 4.800 de euro un hectar de teren„, a declarat primarul din comuna Mihail Kogălniceanu, Alexandru Dinu.

Şi în Mehedinţi preţurile terenurilor au explodat. Acum, acestea se vând chiar şi cu de trei ori mai mult faţă de anul trecut. Spre exemplu, în localitatea Darvari, anul trecut un ha de teren valora 3.000 de lei. În vara lui 2013, acelaşi hectar de teren se vindea cu 7.000 de lei, iar acum preţul sare de 10.000.

De la 1 ianuarie 2014, se estimează că preţurile vor creşte şi mai mult, întrucât străinii vor putea cumpăra mult mai uşor terenuri agricole în ţara noastră.

CITEŞTE ŞI: Statul român va limita cumpărarea de terenuri agricole de către străini din 2013