Previziune optimistă: economia românească şi-ar putea reveni în 2 luni. Cîţu: „Nu am semne care să-mi arate că nu e așa”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este încrezător că economia românească îşi va reveni în maximum două luni. El spune că scăderea economiei nu este atât de gravă cum pare la prima vedere şi că vom avea o evoluție în V.

RomaniaTV.net
02 apr. 2020, 10:43
Previziune optimistă: economia românească şi-ar putea reveni în 2 luni. Cîţu: „Nu am semne care să-mi arate că nu e așa”

Florin Cîţu este de părere că economia României îşi va reveni la fel de repede precum a căzut.

Vom avea o evoluție în V. O cădere urmată de o revenire rapidă. Eu sper și merg pe varianta că ne vom reveni într-o lună-două. Nu am semne care să-mi arate că nu e așa„, a declarat Cîțu la Digi24.

Ministrul Finanţelor a mai anunțat că, astăzi, guvernul va adopta normele privind suspendarea plății ratelor și normele pentru finanțarea IMM-urilor. Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet de finanțare de criză care costă bugetul 3% din PIB și care va fi definitivat la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare.

Acest pachet mai cuprinde finanțări suplimentare pentru achiziții de materiale medicale de către Ministerul Sănătății, finanțarea concediilor medicale și plata șomajului tehnic. Aceste finanţări vor adânci, însă, deficitul bugetar la 7% din PIB. 

Florin Cîţu a mai subliniat că, în prezent, ţara noastră nu are probleme cu finanțarea și că „nu s-a umblat deloc până acum la buffer-ul creat la Ministerul Finanțelor” pentru plata cheltuielilor curente. El a mai ţinut să precizeze că nu se ia în calcul un acord de finanţare cu condiții, de genul celor impuse de FMI.

Ne uităm la toate posibilitățile de finanțare fără condiții. Ne uităm prima oară la piața internă, vedem ce putem lua de-aici. Ne uităm și pe piața internațională, dacă putem să emitem obligațiuni. Există și linii de finanțare foarte avantajoase de la instituțiile financiare internaționale fără condiții„, a spus ministrul, potrivit sursei citate.