Previziuni sumbre în HoReCa: Dacă restaurantele nu se redeschid şi la interior din 15 iunie, şomajul în acest sector va ajunge la 40%

Patronatele din turism au subliniat, printr-o scrisoare deschisă trimisă Guvernului, necesitatea redeschiderii interioarelor restaurantelor începând cu data de 15 iunie, numărul estimat al șomerilor din sectorul HoReCa riscă să urce de la 30%, cât este estimat în prezent, la 40%, potrivit Profit.ro.

RomaniaTV.net
08 iun. 2020, 06:00
Previziuni sumbre în HoReCa: Dacă restaurantele nu se redeschid şi la interior din 15 iunie, şomajul în acest sector va ajunge la 40%

Dacă terasele au fost redeschise la 1 iunie, la 15 iunie ar urma să fie redeschise gradual restaurantele. Într-o primă fază ar trebui să se deschidă doar 50% din interior, apoi integral. Dacă această dată nu este respectată, specialiştii din domeniu estimează o scădere cu 50% a cifrei de afaceri şi creşterea şomajului de la 30%, cât este estimat în prezent, la 40%. De aceea, patronatele vor să se asigure că respectivul calendar va fi respectat. În acest caz, cei aproximativ 400.000 de oameni care lucrează în industrie vor fi reactivați complet (130.000 angajați în unități de alimentație publică, 80.000 de angajați în unități de cazare și peste 190.000 de angajați în companii care dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje).

Citeşte şi Răspuns OFICIAL despre ce se întâmplă cu vacanţele pierdute ale românilor. Cum se pot recupera banii

Au fost reactivați o parte dintre ei. Veniturile angajaților din industrie se bazează în mare parte pe bacșiș. Ei sunt astăzi în șomaj tehnic aferent salariului minim pe economie, venit insuficient supraviețuirii. Reluarea activității restaurantelor va diminua numărul de angajați care vor fi concediați. Azi se estimează că 30% din angajați își vor pierde locurile de muncă, iar dacă redeschiderea nu va avea loc săptămâna viitoare, numărul concedierilor va crește spre 40%, ceea ce înseamnă aproximativ 150.000 de șomeri„, se arată în documentul trimis de patronate Executivului.

Industria HoReCa este estimată la 6 miliarde de euro. Ca urmare a pandemiei de coronavirus, industria a pierdut 30% din încasări, iar pierderea va crește exponențial, spun patronatele.

Ratarea datei de 15 iunie pentru redeschiderea interioarelor restaurantelor va duce la diminuarea cu 50% a cifrei de afaceri in industrie. A 2-a etapă de redeschidere de pe 15 iunie va fi un impuls, un boost pentru industriile suport, partenere: legume și fructe, procesatori de carne, ape minerale și răcoritoare, bere, vin, lapte și produse lactate, panificație, furnizori de echipamente și servicii„, precizează reprezentanţii patronatelor din HoReCa.

Citeşte şi Florin Cîţu, anunţul aşteptat de o mare parte dintre români: Mall-urile, REDESCHISE din 15 iunie

Patronatele au solicitat Executivului suspendarea impozitului specific pentru semestrul 2 din 2020, plata taxelor și impozitelor industriei aferente anului 2020 în anul 2021 în 12 rate egale și acordarea unor granturi europene nerambursabile în vederea refacererii capitalului de lucru pentru operatorii din HoReCa și agențiile de turism. Totodată, patronatele au solicitat şi acordarea de tichete HoReCa pentru achiziția unei mese calde, reducerea taxelor pentru plaje cu 50% în anul 2020 și o legislație care să permită reducerea taxelor locale cu 50% pentru sector în acest an.


loading...