Previziuni sumbre pentru România în 2023. Va fi un an de încetinire pentru economia țării, dar companiile nu vor opri recrutările și creșterile salariale

Anul 2023 se preconizează a fi unul de încetinire pentru economia României, însă companiile nu vor opri recrutarea și creșterea salariilor.

27 mart. 2023, 10:03
Previziuni sumbre pentru România în 2023. Va fi un an de încetinire pentru economia țării, dar companiile nu vor opri recrutările și creșterile salariale
Economia României va trece printr-un proces de încetinire în 2023

După ce economia României a crescut în 2022 cu 4,8% anul acesta se pare că va fi unul de încetinire în ceea ce privește acest aspect, dar companiile nu vor opri recrutările și creșterea salariilor.

Potrivit unui raport realizat de compania de consultanță în resurse umane Hays România, 9 din 10 companii au în plan să recruteze activ până la sfârșitul anului, iar 56% dintre aceștia spun că salariile vor crește cu 5% – 15% anul acesta.

„Aşteptările pentru 2023 spun că va fi un an de încetinire, chiar şi pentru economiile în creştere activă, precum cea românească. În ciuda performanţei actuale a României în ceea ce priveşte ratele inflaţiei şi aşteptările de creştere economică, care este mai bună decât a unora dintre vecinii noştri din Europa Centrală, organizaţiile şi angajaţii nu ar trebui să fie distraşi de la nevoia potenţială viitoare de a ajusta strategiile şi aşteptările de recrutare. Cu toate acestea, anul începe cu un climat de afaceri destul de activ, cu 9 din 10 organizaţii chestionate plănuind să recruteze activ până la sfârşitul anului”, a scris Timur Makhmutov, manager director al Hays România, citat de mediafax.ro.

Citește și: Top 5 provocări pentru economia mondială care ne aşteaptă în 2023

Cum au ajutat afaceriștii ucraineni economia României

În perioada 24 februarie 2022 – 24 februarie 2023, peste 450 de companii ucrainene au fost înmatriculate în România, arată datele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Peste jumătate dintre companiile înființate sunt în București. Pe locul secund se află Constanța, iar podiumul este completat de Brașov, informează Economedia:

  • București – 234 de companii ucrainene;
  • Constanța – 38 de companii ucrainene;
  • Brașov – 31 de companii ucrainene;
  • Suceava – 30 de companii ucrainene;
  • Cluj – 24 de companii ucrainene;
  • Ilfov – 17 companii ucrainene;
  • Iași – 12 companii ucrainene.

Cele mai multe dintre companiile înființate activează în domeniul IT, urmat de transporturi, consultanță pentru afaceri și management, lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale, comerț.

Citește și: Iohannis: Avem nevoie de implicarea femeilor în politicile de sustenabilitate, în educaţia şi cercetarea pentru mediu şi climă, precum şi în economia verde

De asemenea, există și companii ucrainene care-și desfășoară activitatea în domenii precum producția energetică, în special cea regenerabilă, activități de înfrumusețare și comercializare de produse de beauty.