Previziunile Financial Times pentru 2020. Locurile de muncă expuse riscurilor

Financial Times analizează cele mai importante evenimente internaționale din 2019 şi face câteva previziuni pentru 2020 privind efectele Brexit, schimbările climatice, relațiile comerciale SUA-China ori locuri de muncă afectate de automatizare.

RomaniaTV.net
30 dec. 2019, 06:43
Previziunile Financial Times pentru 2020. Locurile de muncă expuse riscurilor

Brexit: și Europa va fi afectată de retragerea Marii Britanii din UE

Victoria lui Boris Johnson în scrutinul parlamentar organizat în decembrie în Marea Britanie, în contextul angajamentului de a realiza Brexit, înseamnă că premisa unui grafic referitor la producerea unui „Brexit dur” rămâne o posibilitate puternică în anul 2020. Reducerile de venit estimate evidențiază prima lege a geografiei enunțată de Waldo Tobler: „Totul are legătură cu toate celelalte, dar lucrurile apropiate au o legătură mai mare decât cele mai îndepărtate”. Cei mai mulți economiști anticipează că un Brexit dur va afecta cel mai mult Marea Britanie, iar apoi Irlanda, dar efectele se vor extinde în Europa.

Conform FT, în cazul unui Brexit dur, veniturile pe cap de locuitor vor scădea cel mai mult în Marea Britanie și Irlanda, dar vor fi reduceri și în Franța, Olanda, Belgia, Suedia, Germania, Italia și Austria.

Sănătate – semnale mixte privind șansele de contracarare a mișcării antivaccinare

Prima doză de imunizare împotriva rujeolei oferă unei persoane protecție în proporție de 90%. Douăzeci și trei de țări încă trebuie să introducă a doua doză, care ar extinde protecția la 99%.

Nu toate țările au înregistrat progrese în eforturile de atingere a obiectivelor în materie de vaccinare. Țările afectate de război sau de crize sociale, precum Siria și Sudanul de Sud, au înregistrat un declin mare în privința ratelor de vaccinare anti-rujeolă în ultimul deceniu. În SUA, unde există o puternică mișcare antivaccinare, nivelurile rămân sub pragul de 95% necesar prevenirii epidemiilor majore.

Locurile de muncă expuse riscurilor

Angajații se vor confrunta cu modificări majore ca urmare a procesului de automatizare. Și, potrivit Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), guvernele nu pregătesc angajații pentru efectele negative. O analiză efectuată de McKinsey sugerează că angajații slab calificați și care au salarii mici sunt expuși cel mai mult riscurilor automatizării. Dar, teoretic, toți angajații sunt expuși riscului ca unele elemente ale activității să fie automatizate.

Război comercial: China blochează poziția SUA de exportator dominant

China și-a extins semnificativ exporturile la nivel mondial începând din anul 2000, când a aderat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Practic, exporturile Chinei s-au extins în 2019 în aproape toate zonele lumii, cu excepția Americii de Nord, conform datelor Fondului Monetar Internațional (FMI). Anul acesta, un analist a utilizat termenul „China de vârf”.

„Războiul comercial care riscă să apară între SUA și China amenința să iasă din zona de control a măsurilor de retorsiune până când au apărut semnale de reducere a tensiunilor la sfârșitul acestui an”, notează FT.

Alegerile din SUA: alegătorii simt presiunile economice

Potrivit studiului Monitorul Economic SUA FT-Peterson, efectuat în octombrie 2019, 39% dintre cetățenii americani care cred că situația li s-a îmbunătățit în mandatul președintelui Donald Trump prezintă ca factor principal creșterea salariilor sau veniturilor. În schimb, 36% dintre cetățenii care cred că situația li s-a înrăutățit prezintă factorul scăderii veniturilor.

„Alegerile din SUA vor domina relatările de presă în 2020. În loc de a anticipa câștigătorul, studiul Fundației FT/Peterson asupra sentimentelor economice ale alegătorilor sugerează ce tipuri de subiecte vor fi dezbătute în campania electorală, dat fiind că două-treimi dintre americani afirmă că mandatul lui Donald Trump nu le-a îmbunătățit situația”, explică FT, conform Digi24.