Prezenţa militară rusă în Ucraina: Moscova respinge din nou acuzaţiile NATO şi le califică drept „elucubraţii”

Moscova a respins din nou luni, prin Ministerul său de Externe, informaţiile NATO legate de intrarea unor convoaie militare ruse în estul Ucrainei, pe care le-a calificat drept 'elucubraţii', acuzând la rândul său Alianţa Nord-Atlantică de provocarea unor 'sentimente antiruse' pentru a justifica prezenţa sa crescândă la graniţele Rusiei.

17 nov. 2014, 16:22
Prezenţa militară rusă în Ucraina: Moscova respinge din nou acuzaţiile NATO şi le califică drept „elucubraţii”

Într-un comunicat în care îi recomandă noului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, ‘să nu atingă nivelul de rusofobie agresivă’ al predecesorului său Anders Fogh Rasmussen, diplomaţia de la Moscova acuză Alianţa de răspândirea unor ‘elucubraţii’ privind presupusul sprijin al Rusiei pentru rebelii din estul Ucrainei în loc de a căuta o soluţie diplomatică la conflictul ucrainean.

‘Din păcate, Alianţa nu încearcă să vorbească într-un mod constructiv de problemele grave şi preferă să agite sentimente antiruse pentru a justifica proiectele sale care visează întărirea prezenţei militare a NATO lângă frontierele ruse’, se arată în comunicatul ministerului rus, citat de AFP.

Această atitudine a NATO, adaugă diplomaţia rusă, ‘creează riscuri grave pentru securitate în toată regiunea euroatlantică’. ‘În loc să ajute în mod real la căutarea unei soluţii pentru conflictul ucrainean, Jens Stoltenberg se alătură celor care fac să circule elucubraţii(…) asupra unei presupuse treceri în Ucraina de echipament militar şi de arme ruse’, acuză Ministerul rus de Externe.

‘Este trist că NATO preferă în mod făţiş să nu remarce eforturile Rusiei pentru stabilizarea situaţiei în Ucraina’, se mai arată în acelaşi comunicat.

O declaraţie similară a fost făcută săptămâna trecută de Ministerul rus al Apărării, după ce generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică a observat intrarea în Ucraina a unor convoaie cu echipamente militare ruse, între care tancuri, artilerie şi trupe combatante. Aceste acuzaţii ”constante” asupra prezenţei militare ruse în Ucraina sunt ”nefondate”, întrucât ele ”nu au fost şi nu sunt susţinute de niciun fel de fapte”, susţinea generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.