Alegeri 2025. Românii au mers în număr mare la vot în primele ore ale zilei de 4 mai, în care are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce alegerile din 2024 au fost anulate. Prezența la vot a fost mai mare decât cea înregistrată în toamna anului trecut.
Până la ora 12:00, peste 3,5 milioane de români din țară și din străinătate au votat, prezența fiind de 19,55%, mai mare față de 16,38% cât s-a înregistrat la aceeași oră a zilei de 24 noiembrie 2024, când votaseră, până la aceeași oră, 2,95 milioane de alegători.
Numărul voturilor din străinătate a depășit 502.000, cu aproape 200.000 mai mult decât duminică 24 noiembrie 2024, la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
Pe platforma Reddit, cineva întreabă care sunt motivele pentru care românii au mers în număr atât de mare la vot în primele ore ale zilei alegerilor preziențiale, turul 1.
„În primul rând, Diaspora – lumea e în vacanță și votează de acolo + cei plecați să-și caute norocul prin străinătate pun botul la magleala suveranistă și ies și ei să-și exprime votul?
Pe de alta parte, văd că e mult urban care a votat până acum în țară, în special tineri, ceea ce nu înseamnă neapărat aparatul de partid.
Ce se întâmplă? Votează turbații ăștia de suveraniști în haită? S-au speriat oamenii decenți și votează masiv (..)? Merge aparatul de partid? Toate 3? Ce se întâmplă?”, întreabă utilizatorul platformei care a demarat discuția.
Postarea a strâns zeci de comentarii din care reiese o polarizare cu scântei între alegătorii suveraniști și ceilalți votanți. Inițiatorul dezbaterii a fost taxat pentru că desconsideră alegătorii din diaspora.
„Prezenta mare la vot e explicată într-un fel și de atitudinea ta superioară, pe care o iau drept reprezentativă pentru o parte din cetățeni. Noi ca nație am eșuat și ne-am pus în situația asta, așa că acum culegem furtună.
Ca să fiu mai explicit, mesajul tău arată o doză mare de cinism și poate ura față de oamenii dintr-o categorie defavorizată, care au fost împinși de circumstanțe să își caute norocul în alta țară…”, a comentat cineva.
„Dar mi-e frică de oamenii needucați, impulsivi și ușor manipulabili care au ajuns cu cuțitul la os. Încerc, totuși, să nu-i blamez, probabil fac ce știu mai bine, vina e în mare parte a statului. Într-adevăr, apreciez că mi-ai punctat superioritatea aparentă, pe care de altfel mi-o regret. Soluția nu stă în a-i ostraciza pe cei vulnerabili, ci prin a-i ajuta și integra – chiar dacă de multe ori par agresivi, periculoși, de neînțeles, cred că poate fi și de datoria celor care au avut mai mult noroc în viață să-i ajute. Până la urmă, avem un dușman comun”, a răspuns cel care a făcut postarea.
Citește și: Alegeri prezidențiale 2025. Peste 6.4 milioane de români au votat deja. Prezența a ajuns la aproape 36%
Un alt utilizator a explicat votul suveranist cu „atitudinea discriminatorie și plină de ură din partea pseudo intelectualilor”.
Replica la comentariul său a venit rapid: „Să votezi suveranist doar de ciuda că te-o făcut cineva căpșunar e echivalentul cu a fi mușcat de un șarpe și apoi să fugărești șarpele că să îl muști înapoi în loc să mergi la spital…”
Un alt comentator se plânge de atitudinea față de diaspora: „Majoritatea uită că au ajuns prin corporații sau salarii decente pentru că le erau unul din părinți sau ambii la muncă prin străînătate”.
Analistul politic Cristian Pîrvulescu consideră că prezența mare la vot aravantaja candidații pro-europeni.
„Prezența mare din diaspora s-ar putea să fie efectul programului de vot, faptul că s-a putut vota și vineri, și sâmbătă, când lumea mai muncește și ritmul să scadă duminică. Există o probabilitate ca electoratul pro-european să se mobilize mai mult acum decât a făcut anul trecut, ceea ce ar însemna ca un anumit candidat pro-european să beneficieze mai mult decât altul, tot pro-european, care știm că avea un scor estimat mic în diaspora. În fond, exista o diferență de circa 250.000 de voturi, care pot fi recuperate din diaspora”, a explicat Cristian Pîrvulescu.
Acesta explică faptul că prezența la vot în zone urbane duce la aceeași concluzie care pare să-i avantajeze pe candidații pro-europeni.
„În același timp, cred că prezența mai mare în zona urbană sugerează o mobilizare mai mare a electoratului pro-european mai mare decât în turul I de anul trecut, pentru că atunci exista un clivaj PNL-PSD-extrema-dreapta, acum clivajul e pentru viitorul României. În plus, observăm că singura categorie care scade puțin ca prezență la vot este cea a tinerilor, care votează în număr mare cu candidații pro-extremiști”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.
La ora 14.00, prezența la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale era de 28,98%.