Prezidenţiale ruse, 2012 : Putin are un adversar „de miliarde”

Cele mai mari demonstraţii împotriva Kremlinului din ultimul deceniu l-au determinat pe miliardarul rus Mihail Prohov să candideza împotriva actualului premier Vladimir Putin.

12 dec. 2011, 16:09
Prezidenţiale ruse, 2012 : Putin are un adversar „de miliarde”

Mihail Prohorov, al treilea om bogat din Rusia, cu o avere estimată la 18 milarde de dolari potrivit Forbes, le-a declarat ziariştilor din Moscova că decizia de a candida împotriva lui Putin, în luna martie,  „a fost cea mai importantă decizie” din viaţa lui, informează bloomberg.com.

Prohorov s-a declarat ca fiind un opozant înverşunat atât al „revoluţiei”, cât şi al „populismului”.

În vârstă de 46 de ani, Prohorov a demisionat din fruntea partidului Cauza Dreaptă (Pravoye Delo) în data de 15 septembrie, acuzându-l pe preşedintele rus Dmitri Medvedev că Administraţia de la Kremlin a blocat pregătirile partidului său pentru alegerile parlamentare de săptămâna trecută.

De altfel, alegerile din 4 decembrie i-au nemulţumit nu numai pe ruşi, care au ieşit pe străzile principalelor oraşe din ţară pentru a protestata şi a denunţa fraudarea scrutinului, ci şi comunitatea internaţională. Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite, prin observatorii care au asistat la aceste alegeri, au declarat că votul nu a fost nici liber, nici corect. De altfel, chiar dacă partidul lui Putin, Rusia Unită, a reuşit să-şi păstreze majoritatea parlamentară, popularitatea partidului este în cădere liberă.

Intrarea bruscă a lui Prohorov în scena prezidenţialelor din martie 2012 le-a bătut la ochi însă unor politicienilor şi criticilor mai versaţi. Aparent, Prohorov este văzut ca un posibil „integrator” al opoziţiei liberale ruse. El ar putea beneficia şi de sprijinul fostului ministru de finanţe, Alexei Kudrin, care a demisionat în septembrie, invocând neînţelegerile pe care le-a avut cu preşedintele privind  politicile de cheltuire a banului public.

Un fost parlamentar, care conduce acum Institutul de Studii Politice din Moscova, Serghei Markov, afirmă că, prin aceste uniuni, ar putea fi vorba de fapt de un „complot” de susţinere a fostului preşedinte Vladimir Putin , creând sub masca unei aşa-zise „opoziţii” aparenţa unei competiţii veritabile între Putin şi Prohorov şi iluzia democraţiei.