Pricopie: Nici anul trecut, nici în 2013, bugetul Cercetării nu a scăzut

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat, miercuri, că datele Institutului Național de Statistică referitoare la bugetul Cercetării confirmă faptul că bugetul alocat acestui domeniu nu a scăzut.

13 nov. 2013, 14:02
Pricopie: Nici anul trecut, nici în 2013, bugetul Cercetării nu a scăzut

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a precizat că Cercetarea va beneficia, în continuare, de sprijin din partea Guvernului, așa cum s-a întâmplat în cazul laserului ELI-NP de la Măgurele, dar și a cercetătorilor clujeni care au creat sângele artificial, potrivit Agerpres.

„Datele publicate, recent, de Institutul Național de Statistică privind cheltuielile totale destinate activității de cercetare-dezvoltare în anul 2012 confirmă faptul că discursul ce reclamă scăderea alocărilor bugetare este unul fals. Nici anul trecut, nici în 2013, bugetul Cercetării nu a scăzut! Dimpotrivă, pe anumite paliere, finanțarea a crescut. Este cazul cercetării aplicative, care a avut, în anul 2012, o creștere de 2,2 puncte procentuale în cheltuielile totale, respectiv de la 39,2% la 41,4%. Guvernul României va continua să sprijine Cercetarea, dar, pe lângă alocările bugetare, un rol tot mai mare în finanțarea proiectelor îl vor avea fondurile europene. Să nu uităm că în România, la Măgurele, se derulează cel mai mare proiect de cercetare din Europa, infrastructura ELI-NP aducând investiții de peste 300 de milioane de euro. Faptul că, recent, o echipă de cercetători clujeni, care a beneficiat de o finanțare specială din partea Ministerului Educației Naționale, a reușit să atragă atenția întregii lumi, creând o rețetă de sânge artificial, arată că tratăm în mod serios Cercetarea și că vrem să facem din acest domeniu un motor de creștere și competitivitate”, a subliniat ministrul Educației Naționale.

CITEŞTE ŞI: România, prima ţară în care a fost lansat programul european de cercetare şi inovare Orizont 2020