Pricopie: România va putea accesa peste 800 de milioane de euro pentru infrastructura din învăţământ

Sistemul educaţional din România va putea accesa în perioada 2014-2020, pe o axă distinctă din programele operaţionale, peste 800 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii, a declarat vineri, la Tulcea, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

16 mai 2014, 12:25
Pricopie: România va putea accesa peste 800 de milioane de euro pentru infrastructura din învăţământ

„Sunt multe lucruri care trebuie corectate în orizontul financiar 2014-2020, lucruri pe care nu le putem face singuri, iar Guvernul Ponta a solicitat o mai bună planificare a fondurilor structurale pentru sectorul educaţiei şi o axă distinctă pentru sistemul educaţional, care va conţine o sumă de 600 de milioane de euro, pe lângă cele 240 de milioane de euro şi alte milioane de euro cheltuite anterior. Vorbim, astfel, de aproximativ un miliard de euro cheltuiţi în mai puţin de opt ani şi niciodată sistemul de educaţie din România nu a avut o asemenea sumă”, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Totodată, el a afirmat că, pentru zona Deltei, modalităţile clasice de a integra elevii în sistemul educaţional vor fi combinate cu cele moderne de învăţământ la distanţă.

„Pe fonduri structurale, în perioada 2014-2020, avem posibilitatea de a personaliza educaţia în raport cu specificul fiecărei regiuni, un obiectiv important fiind scăderea ratei părăsirii timpurie a şcolii”, a precizat Remus Pricopie.

El a anunţat că, în luna iunie, Ministerul Educaţiei Naţionale va primi 600 de microbuze noi, procedurile pentru cea de-a doua licitaţie în vederea achiziţionării altor aproape 700 de mijloace de transport pentru elevi fiind demarate deja.

Cu acelaşi prilej, Pricopie a precizat că anul viitor toate şcolile din România, respectiv aproape 6.000 de unităţi cu personalitate juridică, vor avea bandă largă pentru internet, 2.500 dintre acestea urmând să beneficieze de această facilitate până la începutul semestrului următor al anului curent.

Citeşte şi Pricopie: Decalajul de performanţă al copiilor, cea mai mare problemă a sistemului de învăţământ

De asemenea, ministrul s-a arătat nemulţumit din cauza calităţii manualelor şcolare, dar a precizat că înnoirea acestora va continua, conform legilor în vigoare.

„Unele manuale nu au mai fost modificate din anii 1990. Am început cu manualele pentru ciclul primar şi continuăm conform legii”, a precizat ministrul Pricopie.

La rândul său, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, a făcut un apel la părinţi pentru a supraveghea cu atenţie ce se întâmplă în unităţile de învăţământ şi a subliniat importanţa întâlnirilor de tipul celor de la Tulcea pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional din România.

„Nu vorbim ştiinţifico-fantastic. Sunt deja proiecte care se realizează în momentul de faţă, iar unul dintre acestea, care vizează realizarea unei platforme video pentru bacalaureat, se va încheia într-un an şi jumătate. Căutăm, acum, cei mai buni profesori pentru a-i include în acest proiect”, a precizat fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: Anunţ important pentru toţi elevii