Prietena teroristului Abdeslan se destăinuie: A distrus multe vieţi, inclusiv pe-a mea. A izbucnit în lacrimi

Cu trei zile înainte de atentatele din Paris, din 13 noiembrie, Salah Abdeslam se afla într-un restaurant din Bruxelles, în compania logodnicei sale, Nadia (prenume de împrumut). Cu acea ocazie, după o discuţie cu logodnica lui, teroristul care nu a fost prins nici acum, ar fi izbucnit în lacrimi.

05 ian. 2016, 21:58
Prietena teroristului Abdeslan se destăinuie: A distrus multe vieţi, inclusiv pe-a mea.  A izbucnit în lacrimi

Nadia a fost audiată de poliţia belgiană, în data de 16 noiembrie (după trei zile de la atentatele din Franţa, n.r.), în cadrul anchetei privind atacurile teroriste din Paris, scrie Le Perisien. Tânăra, care spus că nu l-a mai văzut pe Abdeslam după atentate, a făcut portretul teroristului, descriindu-l ca fiind „de nerecunoscut” prin faptele comise.

Nadia a spus despre el că, înainte de a comite abominabilele fapte, Abdeslam era „un bărbat mai degrabă emotiv”. Ea l-a cunoscut în 2007, când ea avea 15 ani, iar el era major deja. Era ahtiat după petreceri şi nu rata niciuna mai ales la sfârşit de săptămână. În vremea aceea, Abdeslam nu avea idei teroriste, dar Nadiei i-a dat de bănuit la un moment dat faptul că începuse să frecventeze anumite cercuri care s-au dovedit ulterior a fi jihadiste şi l-a implorat să renunţe la legăturile cu acele persoane.

În ciuda unei condamnări pentru furt, pentru care a stat în închisoare o lună şi a unui delict de poligamie pe care Abdeslam l-a recunoscut, viitorul terorist a continuat să meargă pe un teren alunecos, dar i-a cerut să se logodească cu el. Entuziasmată de cererea lui, Nadia i-a pus, totuşi, condiţii: să îşi găsească de lucru şi să îşi facă o condiţie stabilă.

În cadrul audierilor, Nadia a dezvăluit că ea şi Abdeslam au luat masa împreună, într-un restaurant, cu trei zile înainte de atacurile din Paris. Din ce în ce mai îngrijorată de viitorul relaţiei lor, Nadia a izbucnit în lacrimi. Vizibil contrariat, şi Abdeslam a început să plângă, iar ea a interpretat acest moment ca fiind premisele unei plecări în Siria a teroristului şi, oarecum, despărţirea lor.

Citeşte şi Atentat dejucat în Belgia: Teroriştii voiau să facă măcel de Revelion

„Voia să meargă în Siria, să ajute femeile şi copiii”, a mai spus Nadia. „Voise să plece, de fapt, chiar în decembrie 2014. Eu nu l-am luat în serios. Nu era genul de bărbat care să facă asta”, le-a mai povestit Nadia anchetatorilor.

A doua zi după ce Abdeslam plecase, o sunase la telefon şi îi spusese că va lipsi câteva zile, fără a-i da alte detalii. Din anturajul familiei Abdeslam a aflat că Salah ar fi plecat la ski, împreună cu fratele lui, Ibrahim. Realitatea era însă cu totul alta. El dispăruse pentru a pregăti atentatele din Franţa.

Tânăra a mărturisit că nu înţelege nici acum cum a reuşit Abdeslam să se joace în acest fel cu soarta: „A avut părinţi care i-au oferit o educaţie bună, iar el le-a distrus viaţa, a distrus viaţa a sute de persoane şi a distrus şi viaţa mea”, a mai spus Nadia. Teroristul nu a fost găsit nici până acum.