Prietenul lui Trump, condamnat să plătească despăgubiri de aproape 1 miliard de dolari

Teoreticianul conspiraționist de dreapta Alex Jones a fost obligat miercuri să plătească aproape un miliard de dolari drept despăgubiri familiilor victimelor unui masacru școlar din 2012, despre care a spus că nu s-a întâmplat, ci a fost înscenat de autorităţi.

13 oct. 2022, 09:26
Prietenul lui Trump, condamnat să plătească despăgubiri de aproape 1 miliard de dolari

Alex Jones afirmase că rudele elevilor uciși la școala Sandy Hook din Connecticut erau actori. Un juriu din Connecticut a hotărât că acesta ar trebui să le plătească acestora și unui agent FBI 965 de milioane de dolari ca despăgubiri pentru defăimare și pentru durere și suferință.

Familiile îl dăduseră în judecată pe Alex Jones spunând că sunt hărțuite de fanii teoreticianului conspirației, convinși că masacrul nu a avut loc niciodată și că rudele îndurerate au jucat un rol, potrivit AFP.

În 2012, un tânăr înarmat cu o pușcă semiautomată a ucis 20 de copii și șase adulți la Sandy Hook.

Membrii familiilor victimelor au fost prezenți în sala de judecată și au plâns în momentul în care a fost anunțat verdictul.

Alex Jones a urmărit audierile în direct pe site-ul său Infowars și a declarat că intenționează să facă apel, precizând că nu are nici măcar „două milioane de euro în numerar”.

Proprietarul site-ului Infowars a fost obligat anterior în Texas să plătească aproape 50 de milioane de dolari unui cuplu al cărui fiu de șase ani a fost ucis la Sandy Hook.

Adeptul teoriei conspirației recunoscuse în sfârșit public realitatea crimei. Însă acesta a refuzat să coopereze cu instanțele de judecată, astfel că judecătorii din ambele state l-au condamnat în absență. Ei au lăsat sentințele în seama juraților.

Citeşte şi: Joe Biden șochează: „Pot să-l înving din nou pe Donald Trump!”

Verdictul din Connecticut se aplică atât lui Jones, cât şi companiei sale, Free Speech Systems LLC, proprietara site-ului Infowars al lui Jones. FSS a intrat în faliment în luna iulie.

În timpul unei transmisiuni în direct în timp ce era citit verdictul, Jones a promis că va face apel şi a declarat că falimentul în curs al companiei sale va proteja Infowars între timp.

„Ne luptăm cu Goliat”, a spus el.

Avocatul lui Jones nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Finanţele Infowars nu sunt publice, dar, potrivit mărturiilor din proces, site-ul a adus venituri de 165 de milioane de dolari între 2016 şi 2018. Un economist din cadrul procesului din Texas a estimat că averea lui Jones este între 135 şi 270 de milioane de dolari.

Falimentul FSS va limita suma totală de bani disponibilă pentru familiile din Sandy Hook, dar acestea ar putea solicita alte bunuri de la Jones dacă un judecător va decide că firma sa le-a adus prejudicii în mod deliberat, potrivit lui Brian Kabateck, un avocat al reclamanţilor.

Citeşte şi: Zelenski, apel disperat la FMI şi Banca Mondială pentru a putea plăti salariile bugetarilor din Ucraina