Prima capitală europeană care vrea reducerea numărului de turişti

În timp ce alte ţări nu ştiu cum să mai atragă turişti, Olanda vrea să ia măsuri pentru reducerea numărului de persoane care vin să viziteze Amsterdamul.

21 apr. 2016, 15:42
Prima capitală europeană care vrea reducerea numărului de turişti

Amsterdamul este cel mai recent exemplu de mare oraş afectat de propria lui putere de seducţie, unele forţe politice solicitând măsuri pentru frânarea procesului constant de creştere a numărului de turişti atraşi de capitala economică a Olandei, relatează marţi ziarul spaniol ”El Pais”.

 Cu o populaţie de 800.000 de locuitori, această Veneţie nordică este vizitată anual de 17 milioane de turişti, iar prognozele pentru 2050 vorbesc despre încă 30 de milioane, dacă se vor menţine tendinţele de evoluţie din prezent.

În aceste condiţii, Partidul Socialist, de opoziţie, a lansat un apel la limitarea turismului. Se propune restricţionarea dreptului de închiriere în regim hotelier a apartamentelor proprietate personală. Normele actuale permit posesorilor de locuinţe să le închirieze în scop turistic timp de 60 de zile pe an, dar consilierii socialişti susţin înjumătăţirea perioadei şi monitorizarea mai atentă a contractelor ilegale.

Un alt aspect este legat de festivalurile găzduite de Amsterdam. Anul trecut, municipalitatea a aprobat 160 din totalul de 300 de cereri de organizare de asemenea evenimente. Şi în acest caz, membrii formaţiunii politice menţionate cer o reducere, ei nedorind ca oraşul să mai fie un loc privilegiat pentru manifestările de acest gen. Este o schimbare clară de atitudine a Partidului Socialist care, în urmă cu şapte ani, pe când se afla la conducerea Amsterdamului, evidenţia mereu calităţile oraşului ca loc desfăşurarea a unor concursuri şi activităţi culturale, comentează cotidianul spaniol,