Prima carte electronică de identitate se va putea obține gratuit. Cine va plăti costurile

Solicitanții primei cărți electronice de identitate vor fi scutiți de plata taxei, costurile cu emiterea acesteia urmând să fie acoperite din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile.

10 dec. 2023, 10:01
Prima carte electronică de identitate se va putea obține gratuit. Cine va plăti costurile
Prima carte electronică de identitate se va putea obține gratuit. Cine va plăti costurile

Cei care vor dori cărți de identitate electronice vor fi fi scutiți de costurile acesteia. Măsura apare într-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne.

Citește și: 100 de lei de la stat doar cu buletinul înaintea Crăciunului! Cererile se depun până pe 8 decembrie

Prima carte electronică de identitate se va putea obține gratuit

Potrivit proiectului de HG al MAI, persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani vor fi scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate în cazul primei cereri, într-un interval de timp de cinci ani. Condiţia de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, iar pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de cinci ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Exceptarea de la plata taxei pentru actul de identitate se va aplica fie că este vorba de primul act de identitate al unei persoane, solicitat la împlinirea vârstei de 14 ani, fie atunci când acesta se preschimbă, când datele conținute au suferit modificări, când numele sau prenumele titularului ori domiciliul se schimbă, în cazul deteriorării, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate și altele.

Potrivit OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, sunt exceptate în prezent de la plata contravalorii actelor de identitate:

  • persoanele care sunt victime ale calamităților naturale, incendiilor sau ale altor dezastre și care declară pe propria răspundere, la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor în a cărui rază teritorială domiciliază ori își au reședința, faptul că actul de identitate a fost pierdut, distrus sau deteriorat ca urmare a producerii unei astfel de situații;
  • cetățenii români aflați în străinătate în situații deosebite.

„Sumele necesare decontării cărților electronice de identitate sunt accesate din alocarea financiară disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, denumit în continuare P.N.R.R., – Componenta 7 – Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată, până la atingerea țintelor aferente acestor investiții”, iar asigurarea contravalorii cărților electronice de identitate din fondurile amintite “se realizează doar în perioada de implementare a P.N.R.R., pentru o singură carte electronică de identitate”

, după cum stabilește proiectul, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a încuraja populația să-și facă acte de identitate electronice, la începutul anului s-a stabilit că, cel puțin pentru o perioadă, cetățenii vor fi scutiți de plata taxei pentru emiterea unui act de identitate electronic. Mai exact, statul va suporta cheltuielile cu emiterea a cel puțin cinci milioane de cărți electronice, banii alocați ajungând, potrivit estimărilor făcute de autorități, pentru actele electronice emise în următorii trei ani, respectiv până în 2026. Pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Românii nu mai schimbă buletinele. Ce se întâmplă cu cărţile de identitate cu CIP