Prima Casă nu este de folos celor care vor să îşi construiască o casă

Numărul autorizaţiilor de construcţii eliberate pentru construcţiile rezidenţiale a scăzut anul trecut, raportat la anul 2010 cu aproximativ 7%. Specialiştii dau vina pe lipsa banilor din piaţă, dar şi pe suma mică garantată prin programul Prima Casă, insuficientă pentru construcţia unei case, în cazul în care beneficiarul nu are deja terenul.

27 ian. 2012, 08:41
Prima Casă nu este de folos celor care vor să îşi construiască o casă

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în anul 2011, s-au eliberat 39.424 de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 6,6% faţă de anul 2010.

Trendul de scădere va continua şi anul acesta.

Cum nici în acest an nu vor fi surse financiare pentru investiţii în construcţii noi numărul construcţiilor noi din acest an va scădea cu încă 3-4 procente” a spus pentru RTV.NET, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.

Un alt motiv pentru scăderea construcţiei de case, pe lângă lipsa banilor, este acela că programul Prima Casă nu garantează şi pentru sumele necesare pentru cumpărarea terenurilor pentru casă.

„Cu 60.000 de euro se poate contrui o casă cât de cât spaţioasă. Dar dacă cei 60.000 de euro sunt folosiţi şi pentru achiziţia de teren nu prea se mai poate construi mai nimic”, a declarat Radu Zilişteanu, analist imobiliar. Astfel, cei care au avut nevoie de casă s-au reorientat. „Lumea a apelat la constucţii deja existente. Marea parte dintre aceştia optând pentru cumpărarea de apartamente vechi”, a precizat Radu Zilişteanu.

Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-1235 autorizaţii), Sud-Muntenia (-980 autorizaţii), Centru (-572 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia (-353 autorizaţii) şi Vest (-150 autorizaţii).

La polul opus, unde numărul de case noi a crescut sunt zonele de dezvoltare : Nord-Vest (+234 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+190 autorizaţii) şi Sud-Est (+101autorizaţii).