Prima Casă se schimbă radical. Dragnea anunţă dobândă fixă şi un plafon mărit. Dăncilă prezintă proiectul „O familie, o casă”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că programul "Prima casă" se va extinde şi se va numi "O familie - o casă" şi a anunţat că programul "în fiecare comună o ambulanţă" e gata şi va intra în vigoare.

RomaniaTV.net
23 mai 2019, 06:25
Prima Casă se schimbă radical. Dragnea anunţă dobândă fixă şi un plafon mărit. Dăncilă prezintă proiectul „O familie, o casă”

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă anunţă că Guvernul discută, în prima lectură, proiectul O familie, o casă, „o variantă mai aproape de nevoile cetăţenilor a programului Prima Casă”. Acesta prevede creşterea nivelului garanţiei guvernamentale de la 50% la 80% din valoarea creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune şi reducerea dobânzii pentru familiile cu copii şi pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Discutăm astăzi, în prima lectură, proiectul O familie, o casă, o variantă mai aproape de nevoile cetăţenilor a programului Prima Casă. Venim cu noi măsuri de reducere a costurilor de finanţare pentru românii care doresc doresc să cumpere o locuinţă. Concret, ne propunem creşterea nivelului garanţiei guvernamentale de la 50% este în prezent la 80% din valoarea creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune şi reducerea substanţială a dobânzii pentru familiile cu copii şi pentru persoanele cu dizabilităţi”, a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Ea a adăugat că va fi promovat în curând un proiect aflat deja în transparenţă decizională, privind programul guvernamental Dezvoltarea Regiunii Nord-Est.

„Vrem să îmbunătăţim condiţiile de viaţă pentru români, pentru cei care nu beneficiază de utilităţile necesare unui trai decent. În acest sens vom acorda pentru fiecare gospodărie un ajutor nerambursabil de 20.000 de lei pentru izolarea termică şi energetică a locuinţelor, încălzire cu centrale termice, asigurarea de apă caldă menajeră prin sisteme solare, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinţei şi conectarea gospodăriilor la reţeaua de apă canalizare şi gaze”, a spus premierul.

„Extindem Prima casă şi numim programul O familie – o casă. Condiţiile la Prima casă au fost bune iniţial, dar au devenit mult prea restrictive şi toţi sunt nemulţumiţi. În primul rând dăm o valoare mai mare, 570.000 de lei, adică să poată să îşi cumpere o casă, nu o bojdeucă, mărim plafoanele, pentru că dacă aveai peste 3.000 de lei venituri nu te mai calificai, intrai într-un cerc vicios, adică foarte puţini mai aveau acces şi la case foarte mici. Dobânda este fixă, în lei. Eu sunt sigur că se vor găsi bănci care vor susţine asta”, a spus Dragnea. 

El a adăugat că al doilea program despre care a vorbit în campanie şi care a fost criticat de mulţi este acum gata şi intră în vigoare.

Citeşte şi: ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. Topul promisiunilor PSD în campania electorală

„Este vorba despre programul În fiecare comună câte o ambulanţă. 200.000 de euro grant, bani nerambursabili, daţi la medicii de familie, cu ăştia îşi cumpără ambulanţa, cu ăştia plătesc pentru patru ani carburantul, salariul. Vorbim de 2.700 şi ceva de comune, dacă nu greşesc. Vor intra pe plăţi la Casa de sănătate. Eu sunt născut la ţară, crescut la ţară. O ambulanţă în fiecare comună din România este minune. Ei vor avea contract cu Casa, care medici de familie vor dori, dar în fiecare comună va fi câte o ambulanţă cu doi angajaţi, cu bani pentru carburanţi”, a susţinut Dragnea.