Prima Casă 2015. Solicitările de garantare, la un maxim istoric. Ce trebuie să conţină dosarul

Prima Casă 2015. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, de la începutul anului 2015, aproape 6.800 garanții, în valoare de 555 milioane lei, acestea susținând credite de peste 1,11 miliarde de lei pentru Programul "Prima Casă", iar valoarea medie a finanțării accesate a fost de aproximativ 165.000 lei, informează, marți, instituția.

21 apr. 2015, 13:24
Prima Casă 2015. Solicitările de garantare, la un maxim istoric.  Ce trebuie să conţină dosarul

Prima Casă 2015. Programul Prima Casă este cel mai popular program guvernamental gestionat de FNGCIMM SA, statisticile și analizele realizate confirmă faptul că acest program continuă să înregistreze o evoluție ascendentă, informează Agerpres.

Citeşte şi Românii care nu îşi mai pot plăti creditul la „Prima Casă” ar putea scăpa de rate

Programul Prima Casă poate fi considerat un indicator al încrederii românilor în viitor și a faptului că rezultatele macroeconomice, evoluția pozitivă a economiei României, devin vizibile la nivelul întregii societăți. Solicitările de garantare au crescut, în primele patru luni din 2015 cu aproximativ 30 % față de aceeași perioadă a anului trecut’, se arată într-un comunicat al FNGCIMM, remis AGERPRES.

Ritmul mediu al solicitărilor de garantare primite, în ultima perioadă, de FNGCIMM, este de 220 solicitări pe zi, față de 120 solicitări/zi, cât se înregistrau în aceeași perioadă a anului trecut. De la debutul programului, începând cu anul 2009, FNGCIMM SA a acordat aproape 139.000 de garanții, în valoare de circa 11,6 miliarde lei, pentru credite accesate în valoare de circa 23 miliarde lei.

Citeşte şi PRIMA CASĂ: Fondul de Garantare a împărţit plafoanele între 17 finanţatori pentru 2015

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României. Garanția FNGCIMM este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar.

Prima Casă 2015. Ce documente îţi trebuie pentru Prima Casă

Documentele standard, obligatorii conform legii, care trebuie să însoţească solicitarea de garantare, sunt:

– Extras de carte funciara – în original
– Declarație pe propria răspundere ( la data solicitării creditului nu deține în proprietate exclusivă sau impreună cu soțul ori soția nicio locuință indiferent de modul și de momentul în care a fost dobandită) – în original
– Solicitare de Garantare – în original
-Antecontract de Vânzare-Cumpărare – conform cu originalul
-Certificat Energetic – conform cu originalul
-CI- conform cu originalul

Băncile partenere Programului Prima Casă sunt: BCR, BRD, CEC Bank,  Alpha Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank, Bancpost, Piraeus Bank Romania, CREDITCOOP, Banca Millennium SA, Banca Românească, Banca Transilvania, Credit Agricole Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank, Bank Leumi Romania, Romanian International Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

De la lansarea programului în iunie 2009, Fondul a acordat aproape 139.000 de garanții, în valoare de circa 11,6 miliarde lei, pentru credite accesate în valoare de circa 23 miliarde lei.