Prima decolare din istorie, de pe o altă planetă. Elicopterul Ingenuity s-a ridicat de pe Marte VIDEO

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a scris istorie luni după efectuarea primului zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete, Marte.

19 apr. 2021, 15:26
Prima decolare din istorie, de pe o altă planetă. Elicopterul Ingenuity s-a ridicat de pe Marte VIDEO

După primirea datelor care confirmă succesul acestei încercări, echipa de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA a izbucnit în urale. Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA a avut loc luni, după o întârziere de peste o săptămână din cauza unei erori tehnice, potrivit The New York Times.

Acest zbor ar trebui să permită agenţiei spaţiale americane posibilitatea de a colecta date extrem de preţioase despre condiţiile de pe Marte.

Citeşte şi Cu elicopterul pe Marte. Luna viitoare NASA va încerca să facă aparatul să decoleze de pe solul Planetei Roşii

Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe ”Planeta Roşie” are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului.

S-a prevăzut ca acest prim zbor marţian să fie unul simplu: după ce decolează pe verticală, Ingenuity se ridică până la o altitudine de trei metri, se va menţine într-un zbor staţionar timp de 30 de secunde, apoi va efectua o rotaţie înainte de a reveni pe scoarţa marţiană.

Agenţia spaţială americană lucrează deja la proiectul unui alt vehicul zburător, în cadrul misiunii Dragonfly (Libelulă, n.r.), care va trimite în 2026 o dronă pe cea mai mare dintre lunile lui Saturn, Titan, în atmosfera căreia va ajunge în 2034.

Experimente ce au vizat zboruri ale unor vehicule nemotorizate pe o altă planetă au avut deja loc în trecut, a reamintit NASA, odată cu trimiterea în 1985 a unor baloane-sondă pe Venus în cadrul programului spaţial Vega, o colaborare între fosta U.R.S.S. şi alte ţări, inclusiv Franţa.

Citeşte şi Primul video de pe Marte din istoria omenirii. Imaginile sunt transmise de roverul NASA Perseverance