Prima din cele peste 100 de peşteri de mulaj din Defileul Topliţa-Deda va fi deschisă turiştilor

Prima din cele peste 100 de peşteri de mulaj, unice în România, Peştera Căsoaia lui Ladaş, aflată în Defileul Topliţa-Deda, pe Valea Mureşului Superior, va fi deschisă turiştilor, a anunţat luni Serviciul Public Salvamont Salvaspeo Mureş.

RomaniaTV.net
02 sept. 2013, 12:05
Prima din cele peste 100 de peşteri de mulaj din Defileul Topliţa-Deda va fi deschisă turiştilor

Salvamontiştii mureşeni, Consiliul Judeţean Mureş şi Asociaţia Natura 2000 au precizat că vor inaugura marţi traseul turistic care va deschide accesul turiştilor către Peştera Căsoaia lui Ladaş, scrie Agerpres.

Aceasta este situată între Răstoliţa şi Lunca Bradului, are intrarea de 2 metri înălţime, 15 metri deschidere, iar în interior se poate pătrunde aproximativ 50 metri.

Lucrările de amenajare au constat în realizarea traseului de circa 3-4 km de la drumul principal.

Peşterile de mulaj din Defileul Topliţa-Deda s-au format în perioada activă a Vulcanului Călimani-Gurghiu, în timpul Pliocenului, cu circa 5,3 milioane de ani în urmă.

Primele peşteri de mulaj au fost descoperite pe Valea Mureşului, în zona Sălard – Androneasa la o înălţime de 600-700 de metri, majoritatea în partea Munţilor Călimani, iar din anul 2000 au fost descoperite şi pe partea Munţilor Gurghiu.

„Până astăzi au fost descoperite aproape 100 de astfel de formaţiuni, din care doar 16 pot fi numite peşteri, datorită dimensiunilor, restul fiind formaţiuni pseudo-carstice. O peşteră adevărată se formează în calcar, deci este un fenomen carstic, dar când aceste formaţiuni apar în altfel de rocă, sunt pseudo-carstice (…) Peşterile de mulaj au fost descoperite probabil pur întâmplător, pentru că nimeni nu a bănuit că avem aşa ceva, cel puţin în zonă, dar în 1988 More Karoly a observat câteva formaţiuni interesante pe care le-a studiat şi în foarte scurt timp şi-a dat seama că este vorba despre o raritate absolută şi anume peşterile de mulaj”, a declarat Hints Zoltan, din cadrul Serviciului de Salvamont Mureş.

Potrivit specialiştilor, peşterile de mulaj s-au format în urma scurgerii lavei peste pădure, când trunchiurile copacilor au fost prinse în lavă şi s-au solidificat, iar în timp, în urma acţiunii apei, trunchiurile copacilor au putrezit şi au fost spălate din roca vulcanică, astfel că au rămas peşterile de mulaj.

Până nu demult, în Europa era cunoscută doar existenţa peşterilor de mulaj din România, însă recent au fost descoperite câteva în Slovacia, în lume existând unele în Japonia şi SUA.

Conform reprezentanţilor Serviciului Salvamont Mureş, până acum aceste peşteri nu au fost accesibile publicului, pentru evitarea deteriorării lor.

Ei susţin că în următoarea perioadă se preconizează amenajarea celei de-a doua peşteri în scop turistic.