Prima ediţie a Zilei Internaţionale a Jazzului va avea loc pe 30 aprilie

Prima ediţie a Zilei Internaţionale a Jazzului va fi celebrată pe 30 aprilie, a anunţat muzicianul american Herbie Hancock, în calitate de ambasador al bunăvoinţei pentru UNESCO, informează bbc.co.uk.

RomaniaTV.net
20 mart. 2012, 17:49
Prima ediţie a Zilei Internaţionale a Jazzului va avea loc pe 30 aprilie

În acea zi vor avea loc concerte de jazz la Paris, New Orleans şi New York şi numeroase alte evenimente în lumea întreagă ce vor fi dedicate acestui stil muzical.

Pianistul Herbie Hancock consideră că acest eveniment anual va marca „aspectul diplomatic pe plan internaţional al jazzului”, care are puterea de a uni ţările şi culturii lumii.

Data de 30 aprilie este, totodată, ultima zi dintr-o lună în care în care americanii au sărbătorit „Jazz Appreciation Month”.

Herbie Hancock a fost desemnat, în 2011, ambasador UNESCO pentru promovarea dialogului intercultural.

Muzicianul american intenţionează să înceapă ziua de 30 de aprilie cu un concert în Congo Square din New Orleans, oraşul în care s-a născut muzica jazz, ce va avea loc la răsăritul soarelui. Numeroşi muzicieni de jazz din New Orleans, precum Terence Blanchard şi Ellis Marsalis, vor participa şi ei la acel concert.

Herbie Hancock va lua apoi avionul spre New York, unde va susţine un alt concert, la apusul Soarelui, la care vor fi prezenţi Morgan Freeman, Robert DeNiro, Michael Douglas şi Quincy Jones.

Muzicianul în vârstă de 71 de ani, devenit celebru în anii ’60, când cânta cu trompetistul Miles Davis, doreşte de asemenea să-şi folosească notorietatea pentru a obţine includerea jazzului în Lista Patrimoniului Imaterial al UNESCO. Hancock a menţionat că va face lobby pe lângă oficialii americani, incluzând-o pe Hilary Clinton, secretar de stat, pentru ca SUA să recunoască Convenţia UNESCO privind patrimoniul imaterial.

Cu un portofoliu ce reuneşte 50 de albume proprii, peste 20 de milioane de copii vândute în întreaga lume, 12 premii Grammy, un premiu Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Round Midnight”, precum şi alte peste 25 de distincţii – printre care Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer primit la Paris în 1985, dar şi titlul de artistul anului oferit de fundaţia Harvard în anul 2008 -, Herbie Hancock este considerat unul dintre cele mai reprezentative nume ale jazz-ului modern internaţional. El a avut numeroase colaborări de succes cu nume celebre ca Miles Davis, Joni Mitchell, Stevie Wonder, Sting, Annie Lennox, Christina Aguilera, Carlos Santana, Norah Jones şi Leonard Cohen.

Herbie Hancock a concertat la Bucureşti în octombrie 2010.