Prima fabrică de mașini de spălat din Italia, deschisă de Candy în Brugherio, își închide ușile după aproape 70 de ani. Chinezii de la Haier, care au achiziționat marca în 2018, transformă facilitatea, începând cu 1 iulie 2025, în centru de servicii.
După finalizarea „operațiunii”, doar 110 dintre cei 160 de angajați vor mai avea unde să lucreze, dacă vor reuși să treacă prin procesul de reconversie profesională.
„Era mașinilor de spălat din Brugherio s-a încheiat. Acum se acordă o atenție maximă tranziției”, au declarat sindicatele înaintea ultimului vuiet al istoricei linii Brugherio care, încă din perioada postbelică, a văzut Candy ca protagonistă a industriei italiene și lombarde, notează ilgiorno.it.
„Odată ce procesul va fi finalizat, datorită unei investiții de aproximativ 8,3 milioane de euro, vor exista locuri de muncă pentru aproximativ 110 dintre cei 160 de angajați care lucrează în prezent în fabrică (…)
Pentru a gestiona faza de tranziție, în acord cu sindicatele, am extins programul de concedieri voluntare deja început în 2024 și utilizarea plaselor de siguranță socială.
Vom continua să oferim sprijin deplin tuturor angajaților implicați, cu scopul de a minimiza impactul transformării”, a explicat compania.
Lucrările de transformare a primei fabrici vor fi finalizare în decurs de un an.
Prima mașină de spălat italienească a fost proiectată în 1945, la atelierul mecanic Eden Fumagalli din Monza, producător de instrumente de precizie pentru mașini. „Model 50” a fost lansată oficial la Târgul de la Milano în 1946. În același an, a fost înființată compania Candy.
Ulterior, în 1950, Candy s-a mutat într-o nouă fabrică în Monza, unde a lansat Bi-Matic, prima mașină de spălat semiautomată italienească, care a fost un mare succes ce a deschis piețele internaționale.
În anii 60 s-a lansat prima mașină de spălat complet automată. Avea amortizoare, un termostat, o viteză de centrifugare de 550 rpm, dar și 10 programe.
În 1961, Candy s-a mutat la Brugherio, la jumătatea distanței dintre Monza și Milano, unde au fost finalizate spații de dezvoltare ale companiei, dar și laboratoare de cercetare.
Mai târziu, în 1966, s-a lansat Candy Stipomatic, o mașină automată de spălat vase.
La finalul anului 2013, structura grupului a fost organizată în trei sectoare de activitate: aparate de spălat, aparate de bucătărie și electrocasnice mici, cu responsabilitate deplină asupra liniilor de produse relevante.
Citește și: Butonul de la mașina de spălat care scade factura la curent cu 65%. Secretul dezvăluit de specialiști