PRIMA FEMEIE, acceptată ca AVOCAT stagiar într-una dintre ţările cu cele mai dure legi ale islamului

Ministerul Justiţiei din Arabia Saudită a înregistrat prima femeie avocat stagiar, care deschide calea pentru exercitarea deplină a acestei profesii de către femei în regatul ultraconservator. 

RomaniaTV.net
10 apr. 2013, 08:28
PRIMA FEMEIE, acceptată ca AVOCAT stagiar într-una dintre ţările cu cele mai dure legi ale islamului

Walid Aboul Kheir, un militant al drepturilor omului, citat de AFP,  a precizat că „Ministerul a acceptat înregistrarea lui Arwa Al-Hujeili drept prima avocată stagiară din regat. „S-a deschis, astfel, calea pentru ca femeile să obţină permisul de a exercita profesia de avocat”, a spus Walid Aboul Kheir, potrivit Agerpres.

Până în prezent, femeile din Arabia Saudită care deţineau diplome puteau lucra în cabinete de avocatură, însă nu erau autorizate să pledeze în faţa instanţei. De acum înainte, o avocată stagiară şi-ar putea deschide propriul cabinet, după un stagiu de trei ani într-un cabinet juridic.

În octombrie 2012, Ministerul Justiţiei a publicat o directivă care anunţa că femeile-avocat vor fi în curând autorizate să pledeze înaintea tribunalelor, însă această măsură nu a fost pusă în aplicare. De asemenea, femeile din regat vor fi autorizate să voteze la următoarele alegeri municipale, în 2015.

Arabia Saudită este una dintre ţările care aplică cele mai dure legi ale islamului, iar femeilor nu le este permis să conducă sau să călătorească neînsoţite, fapt ce îngreunează accesul femeilor la diverse profesii. 

CITEŞTE ŞI  O ţară arabă le permite în sfârşit femeilor să meargă cu bicicleta, cu anumite condiţii