Prima femeie pe o bancnotă românească. 12 personalităţi au fost propuse

O româncă celebră pe o bancnotă. Este victoria pe care şi-au propus să o obţină mai multe asociaţii de voluntari. Peste 8 mii de români au semnat deja o petiţie în acest sens, pe care voluntarii vor să o înmâneze guvernatorului Băncii Naţionale. Astfel, ei vor să îl convingă pe Mugur Isărescu să imprime chipul unei femei pe bancnotele care poartă semnătura sa.

RomaniaTV.net
28 oct. 2012, 07:40

Nicio femeie nu a ajuns până acum pe vreo bancnotă din România, deşi istoria e plină de românce celebre. Mai mulţi voluntari şi-au propus să schimbe acest lucru.

„O personalitate feminină pe o bancnotă românească. Ceea ce nu a fost făcut niciodată până acum. Adică pe toate bancnotele româneşti apar fie personalităţi masculine, fie personaje feminine, dar anonime: o ţărancă cu un ulcior, ceva de genul”, a declarat Danie Chirica, voluntar proiect.

Din acest weekend, voluntarii au ieşit în stradă să strângă semnături şi urmează să facă o caravană prin mai multe oraşe din ţară.

ALTFEM propune o listă cu 12 personalităţi feminine care au marcat istoria şi cultura din România: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ştefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848), Haricleea Hartulari-Darclee (soprană), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).

Mulţi descoperă cu uimire femeile celebre pe care le-a dat ţara noastră. Alţii ştiu însă exact ce femeie ar trebui să apară pe bancnotele noastre. Decizia finală le aparţine, însă, Băncii Naţionale.