Prima înregistrare cu Edward Snowden, în Rusia. El avertizează în legătură cu pericolele spionajului

WikiLeaks a difuzat sâmbătă ceea ce el prezintă drept prima înregistrare video a lui Edward Snowden de când acesta este exilat în Rusia, în care fostul consultant al serviciilor de informaţii americane avertizează în legătură cu pericolele împotriva democraţiei.

RomaniaTV.net
12 oct. 2013, 12:44
Prima înregistrare cu Edward Snowden, în Rusia. El avertizează în legătură cu pericolele spionajului

Dacă nu putem înţelege politicile şi programele guvernelor noastre, nu le putem aproba„, a afirmat Edward Snowden într-o scurtă înregistrare video difuzată în noaptea de vineri spre sâmbătă pe WikiLeaks, site-ul care a publicat sute de mii de telegrame diplomatice confidenţiale.

Acesta se adresa unui grup de patru foşti membri ai serviciilor secrete americane în cadrul unei ceremonii la Moscova. Joi, cei patru foşti agenţi i-au acordat lui Snowden un premiu pentru „integritatea sa în activitatea de colectare de informaţii„.

Un fost analist al CIA, Ray McGovern, a subliniat că asociaţia sa este „mândră să onoreze decizia dlui Snowden de a-şi urma conştiinţa şi de a acorda prioritate binelui comun în loc de a se preocupa de propriul viitor„, potrivit WikiLeaks.

Citeşte şi Din dosarele lui Edward Snowden: Cea mai mare companie braziliană, Petrobras, a fost spionată de SUA

Avem speranţa că şi alţii, cu aceeaşi corectitudine morală, vor urma exemplul său, făcând lumină în zonele de umbră şi dezvăluind crimele care ne ameninţă drepturile civice de cetăţeni liberi„, a afirmat acesta.

Înregistrarea video îl arată pe Snowden în costum negru şi cămaşă albastră, fără cravată, părând relaxat, în cadrul unei cine cu cei patru foşti agenţi americani, într-un loc neprecizat.

Citeşte şi Un site de ştiri din Rusia a publicat o fotografie cu Edward Snowden

Conform AFP, Snowden susţine că spionajul la scară largă practicat de serviciile secrete este „foarte îndepărtat” de programele legitime. „Este vorba de un fel de reţea vastă prin care se supraveghează populaţii întregi„, afirmă acesta.

În întreaga lume, oamenii realizează că aceste programe nu ne dau mai multă siguranţă, ci ne slăbesc economia şi ţara, ne limitează libertatea de exprimare, de a gândi, a trăi şi a fi creativ, de a avea relaţii, de a ne asocia liber„, le spune Edward Snowden însoţitorilor săi.

Snowden (30 de ani) a obţinut, la 1 august, un azil provizoriu de un an în Rusia, după ce a petrecut peste o lună în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo, aminteşte France Presse. Tatăl său, Lon Snowden, a ajuns joi la Moscova.

Snowden, la întâlnirea cu foştii agenţi CIA