Olaf Scholz l-a sunat din nou pe Vladimir Putin, după patru luni. Discuţia a durat 90 de minute, care au fost principalele teme

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică purtată marţi, să găsească o soluţie diplomatică pentru conflictul din Ucraina, bazată pe încetarea focului şi retragerea completă a trupelor ruse cât mai curând posibil.

13 sept. 2022, 20:34
Olaf Scholz l-a sunat din nou pe Vladimir Putin, după patru luni. Discuţia a durat 90 de minute, care au fost principalele teme

Într-o discuţie de 90 de minute, Olaf Scholz a subliniat necesitatea de a se garanta siguranţa centralei nucleare Zaporojie şi a făcut apel la Putin să continue punerea deplină în aplicare a acordului, mediat de ONU, privind exportul de cereale, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit.

Cancelarul federal a subliniat că orice paşi suplimentari de anexare ai Rusiei nu vor rămâne fără răspuns şi nu vor fi recunoscuţi în nicio circumstanţă„, a menţionat Hebestreit într-un comunicat.

Cancelarul i-a cerut președintelui Rusiei să trateze combatanții capturați în conformitate cu prevederile dreptului internațional umanitar, în special Convențiile de la Geneva, și să asigure accesul membrilor Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Citește și Dmitri Medvedev ameninţă Ucraina cu citate din Apocalipsa: „Din cauza acestor trei plăgi, focul, fumul și sulful, a murit o treime din popor”

Referindu-se la situația de la Centrala de la Zaporojie, Olaf Scholz a subliniat necesitatea asigurării siguranței centralei. „În acest context, cancelarul a îndemnat să evite orice demers de escaladare și să pună imediat în aplicare măsurile recomandate în raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, se arată în mesaj.

Scholz și Putin au vorbit și despre situația alimentară tensionată din lume, care s-a dezvoltat ca urmare a războiului. „Cancelarul a subliniat rolul important al acordului de transport de cereale sub auspiciile ONU și a făcut apel la președintele rus să nu discrediteze acordul și să continue să-l implementeze integral”, a transmis guvernul german.

Acesta a fost prima convorbire telefonică dintre Scholz şi Putin, după luna mai.

Citește și The Washington Post: Rusia ar putea capitula în câteva săptămâni. Putin are probleme din ce în ce mai mari la Kremlin