Prima MINIVACANŢĂ din 2020. Românii au trei zile libere

Minivacanța de trei zile începe vineri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române. Pentru că anul acestă zi pică vineri, românii vor parte de trei zile libere. 

RomaniaTV.net
22 ian. 2020, 13:19
Prima MINIVACANŢĂ din 2020. Românii au trei zile libere

Anul acesta, 24 ianuarie pică vineri, astfel că românii vor avea prima minivacanță din acest an. Și pentru elevi, ziua de 24 ianuarie va fi zi liberă.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi nelucrătoare adăugându-se celorlalte sărbători legale – 1 şi 2 ianuarie; prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima şi a doua zi de Crăciun. 

De la regulile privind interdicția de a munci în zilele de sărbătoare sunt exceptați salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică.

Lor le este impusă munca în zilele de sărbătoare deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate.

Conform Codului muncii, salariaților amintiți anterior „li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”, iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, „salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”.