Prima misiune a viitorului guvern spaniol va fi calmarea pieţelor financiare

Guvernul spaniol care va rezulta în urma alegerilor de duminică se va confrunta cu patru mari probleme, şomajul, creşterea economică, deficitul bugetar şi băncile, iar prima sa misiune va fi să convingă pieţele financiare că are capacitatea să le rezolve, transmite AFP.

RomaniaTV.net
20 nov. 2011, 15:36
Prima misiune a viitorului guvern spaniol va fi calmarea pieţelor financiare

Prin scrutinul din Spania se va încheia un proces nescris de înlocuire a tuturor guvernelor din ţările periferice din zona euro, respectiv din Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia şi Spania, potrivit analiştilor, informează Mediafax.

În ultimele săptămâni, spread-ul obligaţiunilor spaniole pe termen de 10 ani faţă de cele germane considerate de referinţă a depăşit pragul de 5 puncte procentuale şi nu este sigur că pieţele se vor calma după schimbarea guvernului de la Madrid.

Analiştii aşteaptă ca guvernul să prezinte un proiect de buget pentru 2012 înainte de sfârşitul acestui an, chiar dacă nu va fi aprobat înainte de luna februarie, a declarat Jose Abad, analist la UniCredit. „Prioritatea este să dea un mesaj de încredere pieţelor, un plan de măsuri economice care să dovedească faptul că Spania ia în serios problema datoriilor publice”, a spus Abad.

Prima problemă este reducerea deficitului bugetar de la 9,3% anul trecut la 6% în acest an, 4,4% în 2012 şi 3% în 2013.

Banca Spaniei şi Comisia Europeană se îndoiesc de şansele de reuşită, în absenţa unor măsuri suplimentare.

„Prioritatea este reducerea deficitului bugetar, dureroasă în condiţiile în care în ţară sunt cinci milioane de şomeri”, a declarat Juan Carlos Martinez Lazaro, economist la IESE Business School, evocând astfel o altă mare problemă a Spaniei, şomajul de 21,52%, record în rândul ţărilor industrializate.

Reforma pieţei muncii, angajată în 2010, ar trebui să fie profundă şi să elimine existenţa mai multor tipuri de contracte de muncă prin crearea unui contract unic, a arătat Xavier Vives, profesor la IESE Business School.

O altă problemă majoră este creşterea economiei, care a stagnat în trimestrul al treilea.

Potrivit guvernului, Spania va înregistra în acest an un avans al PIB de numai 0,8%, faţă de ritmul de 1,3% anticipat anterior.

Potrivit băncilor Goldman Sachs şi Natixis, Spania ar putea intra anul viitor în recesiune.

Un alt element vulnerabil al economiei spaniole este sectorul bancar, fragilizat de spargerea unei bule speculative în sectorul imobiliar.

În sectorul bancar există credite neperformante în valoare de 176 de miliarde de euro, precum şi imobile şi terenuri confiscate.

În timpul campaniei electorale a fost evocată posibilitatea înfiinţării „unei bănci rele” care să reunească activele neperformante.

Datoriile spaniole cu scadenţă în 2012 vor fi de 335 miliarde de euro, iar Spania ar putea avea nevoie de un ajutor de 100 de miliarde de euro, a relatat publicaţia El Economista.

Potrivit publicaţiei, sunt negociate deja cu cancelarul german Angela Merkel condiţiile pentru un ajutor financiar din partea Uniunii Europene destinat Spaniei.

Una dintre primele decizii ale noului guvern ar putea fi negocierea cu FMI şi/sau cu Fondul European de Stabilitate Finananciară a unei linii de credit, preventivă, consideră Abad.