Prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a părăsit portul Odessa luni dimineaţă, cu destinaţia Liban VIDEO

Nava Razoni, sub pavilionul ţării Sierra Leone, care transportă 26.000 de tone de porumb, a părăsit portul Odesa, cu destinaţia Libanului. Este primul transport de la începutul invaziei ruse din Ucraina, potrivit Ministerului Infrastructurii de la Kiev.

01 aug. 2022, 13:10
Prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a părăsit portul Odessa luni dimineaţă, cu destinaţia Liban VIDEO

Potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov nava este încărcată cu 26.000 de tone de porumb. Ucraina a reluat exportul de cereale în conformitate cu termenii unui acord internaţional semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

„Nava cargo Razoni sub pavilion panamez a părăsit portul Odesa la ora 6:17 GMT cu destinaţia portul Tripoli din Liban. Nava este aşteptată să sosească la Istanbul în data de 2 august şi îşi va continua marşul spre destinaţie, după inspecţiile care vor fi efectuate la Istanbulul”, a adăugat Ministerul turc al Apărării.

Potrivit ministrului ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov nava este încărcată cu 26.000 de tone de porumb.

„Prima navă cu cereale după #RussianAggression a plecat din port. Graţie sprijinului tuturor ţărilor partener şi ONU am putut implementa în totalitate acordul semnat la Istanbul”, a scris Oleksandr Kubrakov pe contul său de Twitter. „În porturile din regiunea Odesa sunt alte 16 nave care aşteaptă să le vină rândul. Aceste nave au fost blocate de la debutul invaziei ruseşti. Deblocarea porturilor va oferi venituri în valută de cel puţin un miliard de dolari pentru economie şi oportunitatea pentru sectorul agricol să înceapă să îşi facă planuri pentru sezonul de anul următor”, a adăugat Kubrakov, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Zelenski sfidează Rusia după bombardamentul din Nikolaev: „Strategic, Rusia nu are nicio şansă să câştige acest război. Niciun atac rusesc nu va rămâne fără răspuns din partea armatei noastre”

La data de 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul va fi valabil timp de ‘120 de zile’, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU.

Citeşte şi: Zelenski, despre o posibilă criză a cerealelor: „Recolta agricolă a Ucrainei ar putea scădea la jumătate, din cauza invaziei Rusiei”


loading...
Partenerii noștri