Zelenski, despre o posibilă criză a cerealelor: „Recolta agricolă a Ucrainei ar putea scădea la jumătate, din cauza invaziei Rusiei”

Preşedintele Zelenski a afirmat duminică că recolta agricolă a Ucrainei ar putea fi în acest an jumătate din cantitatea obişnuită, din cauza invaziei ruse, alimentând astfel îngrijorările deja apărute în toată Europa legate de o posibilă criză a alimentelor.

01 aug. 2022, 08:39
Zelenski, despre o posibilă criză a cerealelor: „Recolta agricolă a Ucrainei ar putea scădea la jumătate, din cauza invaziei Rusiei”

În timp ce în mai multe ţări fermierii protestează faţă de măsurile restrictive impuse de guvernele europene, care le îngreunează activitatea, iar seceta afectează grav recoltele, preşedintele Zelenski aduce în atenţie o altă problemă cu care s-ar putea confrunta Europa şi nu numai.

”Recolta ucraineană din acest an este în pericol să fie de două ori mai mică”, respectiv jumătate din volumul obişnuit, a scris preşedintele Volodimir Zelenski în engleză, pe Twitter.

”Obiectivul nostru principal este să prevenim criza alimentară globală cauzată de invazia rusă. Cerealele găsesc o modalitate alternativă de a fi livrate”, a adăugat el.

Citeşte şi: Magnatul cerealelor din Nikolaev a fost ucis azi-noapte, împreună cu soţia, de bombardamentele ruşilor. Averea lui era estimată la aproape o jumătate de miliard de dolari

Ucraina, un furnizor global major de cereale, a avut mari probleme să-şi aducă produsul la cumpărători din cauza blocadei navale ruseşti asupra a porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Un acord semnat sub conducerea ONU şi a Turciei la 22 iulie prevede trecerea în siguranţă a navelor care transportă cereale din trei porturi din sudul Ucrainei.

Vorbind vineri într-unul dintre aceste porturi, ministrul infrastructurii al Ucrainei a spus că Ucraina este pregătită să înceapă să expedieze cereale şi că speră că primele nave vor pleca până la sfârşitul săptămânii.

Citeşte şi: Preţul uleiului ar putea creşte cu încă 50% din cauza secetei. Producţia de floarea-soarelui, la jumătate faţă de anul trecut