Prima persoană transgender numită în funcţia de vicepremier, într-o ţară europeană. Belgia a spart toate prejudecăţile

Petra de Sutter, considerată drept personalitatea transgen cu cea mai mare influenţă din lume, a fost numită vicepremier în guvernul belgian din partea Partidului Verzilor (flamand), îndeplinind şi funcţia de ministru pentru întreprinderile şi administraţia publică.

06 oct. 2020, 12:01
Prima persoană transgender numită în funcţia de vicepremier, într-o ţară europeană. Belgia a spart toate prejudecăţile

Petra De Sutter devenise în 2014 prima femeie transgender de pe lista unui partid politic atunci când a candidat la alegerile pentru Parlamentul European. A pierdut în 2014 alegerile, dar le-a câștigat anul trecut. Tot ea a devenit primul transgender declarat din parlamentul național al Belgiei.

Petra de Sutter este cunoscută pentru munca sa de ginecolog expert în fertilitate, militant pentru îmbunătățirea legislației care permite accesul la reproducere asistată. „Nu vreau să fiu redusă la calitatea mea de transgender, aceasta este doar o parte a identității mele. Vreau ca oamenii să vorbească despre mine datorită muncii mele și a activității mele politice”, spunea ea în timpul campaniei pentru alegerile europene.

Citeşte şi România, printre ţările care au importat cele mai multe măşti de protecţie în UE. Suma URIAŞĂ, plătită de ţara noastră

Membrii noului guvern au preluat oficial funcția joi, 1 octombrie, depunând jurământul în fața regelui Philippe. Condus de liberalul flamand Alexander De Croo, guvernul este compus din 14 miniștri și cinci secretari de stat. În total, opt portofolii ministeriale, inclusiv cele de Afaceri Externe, Interne și Apărare, au fost obţinute de femei.

Socialista Ludivine Dedonder, fostă jurnalistă de sport, a devenit astfel prima femeie numită ministru al Apărării din istoria regatului.