România, printre ţările care au importat cele mai multe măşti de protecţie în UE. Suma URIAŞĂ, plătită de ţara noastră

România a cumpărat măşti faciale în valoare de 272 milioane de euro, pe care le-a importat în primul semestru din 2020. Ţara noastră a fost devansată doar de Cehia, Polonia, Austria, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Franţa şi Germania, arată datele făcute publice marţi de Eurostat.

RomaniaTV.net
06 oct. 2020, 05:34
România, printre ţările care au importat cele mai multe măşti de protecţie în UE. Suma URIAŞĂ, plătită de ţara noastră

În contextul pandemiei de coronavirus, valoarea importurilor de măşti în Uniunea Europeană a crescut cu 1.800% de la 800 milioane de euro până la 14 miliarde de euro, în primele şase luni ale acestui an, prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor Eurostat, ţările membre UE cu o populaţie mare au importat mai multe măşti decât cele cu o populaţie mai mică. Cu toate acestea, datele per capita privind importurile de măşti arată diferenţe remarcabile între statele membre, notează Agerpres.

Ţara din UE care a importat cele mai multe măşti

Luxemburg are, de departe, cele mai mari importuri per capita de măşti facile din UE, cu o valoare a importurilor de 121 euro pe cap de locuitor. Unul dintre motive este că în această ţară există o politică guvermentală de distribuire a măştilor la nivel naţional.

Următoarele în top sunt Belgia, Germania şi Franţa, unde importurile per capita au fost mai mari de 50 de euro. În schimb, importurile au fost mai mici de 10 euro pe cap de locuitor în Cipru, Polonia, Suedia, Croaţia, Grecia şi Bulgaria, conform sursei citate.

În funcţie de acest indicator, România se situează în a doua jumătate a clasamentului, cu importuri per capita de măşti facile în valoare de 14 euro. Ţara noastră a devansat Danemarca, cu 12 euro pe cap de locuitor.

China a fost principalul furnizor de măşti faciale în Uniunea Europeană, furnizând 92 la sută din aceste materiale de protecţie în primul semestru din 2020, în creştere cu 30 de puncte procentuale comparativ cu situaţia din primul semestru din 2019.

Condiţii speciale de desfăşurare a pelerinajului la Sfânta Parascheva. Echipe de preoţi şi voluntari vor oferi dezinfectanţi şi măşti