Prima prelevare de organe din Tulcea: O operaţie complexă şi de succes

Prima intervenţie de prelevare de organe desfăşurată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea s-a încheiat cu succes. Două persoane cu insuficienţă renală aflate în unităţi din Bucureşti urmează să primească, vineri după-amiază, rinichii recoltaţi de la un bărbat.

RomaniaTV.net
10 mai 2013, 07:53
Prima prelevare de organe din Tulcea: O operaţie complexă şi de succes

Tulceanul, în vârstă de 46 de ani, a intrat în moarte cerebrală pe 8 mai, rudele acestuia fiind de acord ca pancreasul, ficatul, rinichii şi pielea să fie prelevate pentru a salva alte vieţi, potrivit Agerpres.

„În judeţul nostru există etnii de diferite religii, iar participarea la programul de transplant depinde foarte mult convingerile religioase ale donatorului. De data aceasta, familia a înţeles că poate salva vieţi. Au existat câteva probleme în primele şase din cele aproape 36 de ore cât timp am menţinut toate funcţiile vitale în parametri, dar am reuşit să le depăşim”, a declarat, vineri, directorul medical al SJU Tulcea, Elena Chircov, responsabil cu identificarea potenţialilor donatori din judeţ.

Înainte de intrarea în sala de operaţie, medicii specialişti din Bucureşti au anticipat complexitatea intervenţiei, medicul chirurg Ion Manea de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti anunţând la final că nu s-au înregistrat incidente deosebite.

„A fost o operaţie standard, chiar dacă a existat o particularitate, respectiv existenţa a trei artere renale. Cei doi rinichi prelevaţi vor fi grefaţi azi (vineri – n.r.) la prânz la Spitalul Clinic Fundeni. S-au prelevat şi vase de sânge pentru anastomoze vasculare”, a declarat chirurgul Ion Manea.

Intervenţia medicilor bucureşteni asistaţi de cei tulceni a durat mai mult de trei ore şi a fost urmată de prelevarea a 1.200 de centimetri pătraţi de piele, dintr-un total de aproape 2 metri pătraţi, aceasta urmând să fie conservată la Banca de ţesuturi şi piele a Spitalului ‘Grigore Alexandrescu’ din Bucureşti.

„Până acum am recoltat suprafeţe mai mici de piele. Doar în timpul rezidenţiatului pe care l-am făcut la Spitalul Floreasca din Bucureşti am participat la o prelevare de piele de pe o suprafaţă mai mare decât cea de acum”, a declarat la finalul intervenţiei medicul specialist din SJU Constanţa, doctorul Alisa Zisman.

În funcţie de testele de compatibilitate, Agenţia Naţională de Transplant va decide receptorii organelor care au fost recoltate în timpul primei intervenţii de acest gen de la SJU Tulcea.

Chiar dacă pancreasul şi ficatul nu au fost prelevate din cauza unei patologii preexistente, coordonatorul echipei de transplant din SJU Tulcea, Tiberiu Corhan, a apreciat intervenţia ca fiind ‘complexă şi de succes’, întrucât cel puţin două persoane vor beneficia de organele donate.

„Intervenţia din noaptea de joi spre vineri este o recunoaştere a actului medical din Tulcea şi a tendinţei noastre de a asigura o pregătire profesională continuă pentru ca tinerii angajaţi în spital să practice o medicină modernă la standarde”, a declarat, la rândul său, directorul SJU Tulcea, Iosif Roşca.

Unitatea spitalicească din Tulcea a fost inclusă în luna decembrie a anului 2012 pe lista spitalelor din România în care se pot efectua prelevări de organe, demersurile în acest sens fiind începute de fosta directoare a SJU, Neviser Zaharcu.

„Avem pacienţi din Tulcea care aşteaptă de ani pe lista de transplant şi nu sunt organe. Din acest motiv încă din vara anului trecut am insistat să includem spitalul din Tulcea pe lista unităţilor din ţară în care se pot preleva organe pentru transplant. Anul trecut, realizarea acestei operaţii era doar un vis”, a menţionat doctorul Neviser Zaharcu, medic de gardă la SJU Tulcea.