Prima reacţie a lui Raed Arafat după stabilirea recordului de îmbolnăviri: „Creşterea e semnificativă. Există o singură soluţie”

BILANŢ CORONAVIRUS 8 IULIE ROMÂNIA. Record de cazuri noi de coronavirus într-o zi în România. Autorităţile au anunţat 555 de noi cazuri de îmbolnăvirea cu COVID-19 după efectuare a 13.147 de teste.

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 09:57
Prima reacţie a lui Raed Arafat după stabilirea recordului de îmbolnăviri: „Creşterea e semnificativă. Există o singură soluţie”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut la Digi24 primele declaraţii, după ce miercuri s-a înregistrat recordul absolut de îmbolnăviri de la începutul pandemiei, cu 555 cauri noi, precedentul fiind în data de 11 aprilie, 523 de cazuri noi.

„Lipsa respectării unor reguli de către o parte a populației e un motiv, poate și de către unii operatorii economici, ducând la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Creșterea e semnificativă, e continuă, trendul e în creștere, nu e o singură zi, singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile și să nu asculte toate campaniile care-o îndeamnă să nu le respecte.”, a declarat Raed Arafat.

„Ne așteptăm să crească tendința dacă lumea nu începe să respecte mai mult și să le respecte pe cele actuale. Riscul să crească e destul de accentuat.

Este și oboseala dusă de carantină. Nu putem da vina pe reaua voință a populației.

Pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, în responsabilitatea individului: spălatul pe mâini, mască, să eviți anumite comportamente.

Am asistat, din păcate, la campanii negaționiste sau la campanii individuale. Aceste campanii au avut efect. Fiecare campanie a avut succes pe anumite categorii de oameni. Fie că e un cântăreț, fie că e altul care face bine o campanie foarte bine al concepției și al imaginii și o răspândește pentru a ajunge la tineri, ăștia toți sunt factori de transmitere”, a declarat Raed Arafat miercuri.

„Trebuie să păstrăm masca pe față, să păstrăm distanța și să avem grijă față de cel de lângă noi. Riscăm să apară focare inclusiv printre angajații unor magazine. E greu de spus la câte cazuri ar fi trebuită pusă problema revenirii la starea de urgență. Nu decid eu, ci mai mulți specialiști”, a mai precizat Arafat.

Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS 8 IULIE ROMÂNIA. Record absolut de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în 24 de ore: 555 de persoane