Prima reacţie din CSM la proiectul de OUG privind legile justiţiei: „E mai rău decât dacă nu se adoptă”

Ministerul Justiţiei a trimis vineri la CSM, pentru aviz consultativ, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. După ce preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, s-a declarat împotriva formei propuse de Tudorel Toader, şi un membru CSM critică proiectul. Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile în CSM, afirmă că este nevoie de modificarea proiectului.
Ionela Marcu
13 oct. 2018, 14:47
Prima reacţie din CSM la proiectul de OUG privind legile justiţiei:

„Erau nişte modificări care au venit pentru a pune în acord legile cu cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Însă înţeleg că aşa cum arată textul are nevoie de unele corecturi”, a declarat Alistar la Antena 3.

Membrul CSM susţine că reintroducerea ministrului Justiţiei ca titular al acţiunii disciplinare împotriva magistraţilor este contrară recomandărilor Comisiei de la Veneţia. De asemenea, prevederile legate de revocarea membrilor CSM ar fi trebuit eliminate total, pe când proiectul de ordonanţă doar mută decizia finală de la magistraţii care au ales membrii CSM la plenul Consiliului.

Victor Alistar s-a declarat nemulţumit şi de prevederea că reprezentanţii societăţii civile participă doar la lucrările plenului CSM. O altă problemă ar fi cea legată de amânarea intrării în vigoare a unor prevederi despre detaţări, până la finalul preşedinţiei semestriale a României în UE. Această modificare a suspenda practic o decizie a CCR.

„Ne aşteptăm la îmbunătăţirea textului, sper că va fi o îmbunătăţire. Dacă se adoptă cu aceste neajunsuri, este mai rău decât dacă nu se adoptă. Proiectul trebuie amendat înainte de adoptare, pentru că efectele pot fi ireversibile”, a declarat Victor Alistar.

Printre modificările din proiectul de OUG se află şi amânarea până 31 decembrie 2022 a posibilităţii pensionării magistraţilor după doar 20 de ani de vechime, faţă de 25 cât era până în prezent.

Proiectul de OUG prevede şi reintroducerea ministrului Justiţiei ca titular al acţiunii disciplinare în cazul magistraţilor. În forma adoptată de Comisia Iordache, singurul titular al acţiunii disciplinare era şeful Inspecţiei Judiciare. În vechea formă a legii, existau mai mulţi titulari, după caz: ministrul Justiţiei, procurorul general. şefa ÎCCJ sau şeful Inspecţiei Judiciare.

În OUG se arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor ce prevede numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA, și DIICOT. Potrivit Ordonanței, alineatul introdus arată că selecția procurorilor-șefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect și, pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Ordonanța vizează și adoptarea modificării articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, Statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, urmează să exercite acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului Inspecției Judiciare rezultă că eroarea judiciară a fost exercitată de magistrați cu rea credință sau gravă neglijență.

O altă prevedere vizează dispozițiile articolului 54 din Legea 304/2004 privind judecarea apelurilor. Astfel, apelurile se vor judeca în complet format din trei judecători începând cu data de 1 ianuarie 2020. În procesele pornite începând cu data intrării în vigoare a acestei OUG și până la 31 decembrie 2019, apelurile se vor judeca în complet de doi judecători.

Delegarea procurorilor cu funcții de conducere la Parchetul General va fi dispusă, cu acordul scris al acestora de către Secția pentru procurori a CSM, arată altă prevedere.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Ambasada SUA, anunț crucial despre vize, după eliminarea României din Visa Waiver
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare