Prima reacţie instituţională în cazul stenogramelor în care şefa Freedom House Cristina Guseth şi procurorul DNA Cristian Ardelean discutau despre atacarea mediatică a judecătoarei Lia Savonea de către jurnaliştii de casă ai DNA. Secţia pentru judecători a CSM cere anchetă din partea Inspecţiei Judiciare. Şeful CSM: „Necesită unele verificări”

A aparut prima reactie institutionala in cazul in care Cristina Guseth, directoarea ONG-ului Freedom House finantat de reteaua Soros, punea la cale cu procurorul DNA Cristian Ardelean (in prezent la Parchetul Tribunalului Bihor) linsarea mediatica a judecatoarei Lia Savonea, presedinta Curtii de Apel Bucuresti. 

04 mai 2023, 17:26
Prima reacţie instituţională în cazul stenogramelor în care şefa Freedom House Cristina Guseth şi procurorul DNA Cristian Ardelean discutau despre atacarea mediatică a judecătoarei Lia Savonea de către jurnaliştii de casă ai DNA. Secţia pentru judecători a CSM cere anchetă din partea Inspecţiei Judiciare. Şeful CSM: „Necesită unele verificări”

Este vorba despre stenogramele aparute in presa miercuri, 3 mai 2023, in care jurnalistii de casa ai DNA trebuiau, in viziunea Cristinei Guseth, sa o atace pe Lia Savonea, pentru ca

 “daca nu este deloc f….a in presa, asta face ce vrea”. Stenogramele discutiilor dintre directoarea Freedom House Cristina Guseth si procurorul DNA Cristian Ardelean pot fi citite AICI

Potrivit luju.ro, la 24 de ore de la izbucnirea scandalului, joi, 4 mai 2023, Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara. Masura a fost dispusa dupa ce la inceputul sedintei Sectiei pentru judecatori a CSM, presedintele Consiliului Daniel Gradinaru (foto centru) a precizat ca din punctul sau de vedere este nevoie de efectuarea unor verificari pentru apararea independentei sistemului judiciar: “Supun la vot suplimentarea ordinii de zi cu inca un punct, avand in vedere materialele care au aparut in presa in ziua de ieri, care necesita unele verificari, zic eu, pentru apararea independentei sistemului judiciar”.

prima reacţie

Sesizarea Inspectiei Judiciare a fost votata de toti membrii Sectiei pentru judecatori a CSM, cu o singura exceptie, din partea cuiva care probabil considera ca este absolut normal ca sefa unui ONG sa discute cu un procuror despre cum trebuie “f….a in presa” o judecatoare.

Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM:

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la afectarea independentei puterii judecatoresti, raportat la articolul publicat in data de 03.05.2023 pe site-ul www.g4media.ro si preluat in mass-media ‘Cum a vrut Sectia Speciala sa ii acuze de santaj pe ONG-istii si jurnalistii nemultumiti de ghidul de comunicare cu presa facut de CSM-ul condus de Lia Savonea / Sectia a cerut mandat de interceptare pentru sefa Freedom House, Cristina Guseth, si procuroarea Alexandra Lancranjan’ (9 Da, 1 Nu)”.

Prezentam comunicatul CSM:

„In contextul aparitiei in spatiul public a unor articole de presa in cuprinsul carora au fost prezentate pasaje din interceptarile unor conversatii telefonice, Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la afectarea independentei puterii judecatoresti, raportat la articolul publicat in data de 03.05.2023 pe site-ul www.g4media.ro si preluat in mass media: ”Cum a vrut Sectia Speciala sa ii acuze de santaj pe ONG-istii si jurnalistii nemultumiti de ghidul de comunicare cu presa facut de CSM-ul condus de Lia Savonea / Sectia a cerut mandat de interceptare pentru sefa Freedom House, Cristina Guseth, si procuroarea Alexandra Lancranjan”.

Avand in vedere gravitatea afirmatiilor lansate in spatiul public, cu privire la colaborarea dintre procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si jurnalisti, in vederea publicarii unor articole defaimatoare referitoare la un judecator, Consiliul Superior al Magistraturii solicita Inspectiei Judiciare sa deruleze, cu maxima operativitate, cercetarile care se impun, necesare pentru protejarea efectiva a independentei justitiei si pentru garantarea respectarii drepturilor cetatenilor la o justitie dreapta”.