Prima sancţiune în cazul Săpoca. Pintea: Pe scară ierarhică, toată lumea va răspunde în funcţie de responsabilităţi

Atacul de la Spitalul de Pshiatrie Săpăca soldat cu cinci morţi şi nouă răniţi a îngrozit România în weekend. Ministrul Sănătăţii a anunţat că "pe scară ierarhică, toată lumea va răspunde, într-un fel sau altul, în funcţie de responsabilităţile pe care le-a avut fiecare şi de rezultatul final" al controlului. Până la aflarea rezultatului raportului MS, DSP Buzău a decis amendarea medicului de garda de la Spitalul de Psihiatrie Sapoca cu suma de 1.000 de lei, pentru ca a internat un alt pacient in acelasi pat cu barbatul care a atacat 13 persoane, omorand cinci.

19 aug. 2019, 14:48
Prima sancţiune în cazul Săpoca. Pintea: Pe scară ierarhică, toată lumea va răspunde în funcţie de responsabilităţi

Directorul DSP Buzau, Cristina Ungureanu, a declarat, luni, ca medicul de garda a primit o amenda in valoare de 1.000 de lei pentru ca a pus doi pacienti intr-un pat.

„Luni a fost incheiat procesul verbal. A fost aplicata o sanctiune de 1.000 de lei medicului de garda pentru nerespectarea structurii spatiale functionale a compartimentelor in conformitate cu structura aprobata”, a explicat Ungureanu.

Aceasta a mai precizat ca s-a dispus, ca masura, sesizarea comisiei de disciplina care sa verifice ce s-a intamplat in acea noapte, cand unul dintre pacienti a atacat 13 persoane, dintre care cinci au murit.

Opt victime ale atacului de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, internate la Bucureşti. Două sunt în stare gravă

Ministrul Sorina Pintea a spus ca, pe scara ierarhica, toti angajatii Spitalului de Psihiatrie Sapoca vor raspunde pentru tragedia de la Buzau.

„Pe scară ierarhică, toată lumea va răspunde, într-un fel sau altul, în funcţie de responsabilităţile pe care le-a avut fiecare şi de rezultatul final, pentru că ce am făcut ieri a fost o analiză a incidentului în sine, am făcut un raport, Direcţia de Sănătate Publică la rândul ei a avut inspectorii acolo ieri şi ei au finalizat un raport şi au şi amendat Spitalul”, a mai spus Pintea.

Întrebată despre una din victimele de la Săpoca, internată la Terapie intensivă la Spitalul Pantelimon, dar despre care medicii spun că nu trebuia internată la psihiatrie, Pintea a spus că nu poate comenta: „Medicii de la Spitalul Pantelimon pot să facă o sesizare Colegiului Medicilor, bineînţeles şi Minsterului Sănătăţii şi să vedem măsurile care va trebui să le luăm”.

Un barbat in varsta de 38 de ani din localitatea Sageata, judetul Buzau, a atacat cu un stativ, in noaptea de sambata spre duminica, 13 pacienti ai Spitalului de Psihiatrie Sapoca. Cinci dintre acestia au murit, iar alti opt sunt raniti. Barbatul a fost prins in curtea spitalului de un echipaj de politie care era in zona.