Prima ţară care îl boicotează total pe Putin. Lituania nu mai cumpără gaze, petrol şi electricitate din Rusia

Polonia și statele baltice susțin că sancțiunile ar trebui să vizeze și exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, dar s-au confruntat cu rezistență la acțiuni imediate din partea Germaniei, Austriei și Ungariei.

23 mai 2022, 10:59
Prima ţară care îl boicotează total pe Putin. Lituania nu mai cumpără gaze, petrol şi electricitate din Rusia

Lituania a anunţat că a încetat achiziţiile de gaze, petrol şi electricitate din Rusia, în semn de solidaritate cu Ucraina şi pentru a nu finanţa “maşina de război a Rusiei”, a anunţat ministrul Energiei, potrivit bbc.com.

Ministrul a precizat că speră ca nevoia de electricitate să fie acoperită prin producţia locală de energie verde.

Decizia care va înfuria Rusia. Anunţul SUA care ar putea declanşa un nou război mondial
Lituania, fost stat sovietic, membru NATO, este un aliat puternic al Ucrainei. Pe de altă parte, compania publică finlandeză a declarat vineri că a fost informată de furnizorul său Gazprom despre întreruperea livrărilor, după refuzul său de a plăti în ruble, relatează lefigaro.fr.

„Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a anunţat. sâmbătă, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

Gazul, a adăugat compania într-un comunicat, va fi acum furnizat din alte surse prin conducta de gaz Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

Uniunea Europeană i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului în Ucraina și doar un miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei, a declarat miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, potrivit The Guardian.

Preşedintele Poloniei s-a adresat parlamentului ucrainean: “Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru UE”

Lituania nu este singura ţară din zonă solidară cu Ucraina. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a adresat, sâmbătă, parlamentului ucrainean, el afirmând că nu va avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene.

Mesajul sfâşietor al unui soldat ucrainean din uzina Azovstal, înainte să se predea: „Asta-i tot. Vă mulţumesc din adăposturile Azovstalului, locul morţii şi al vieţii mele!”

“Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene”, a spus Duda, potrivit The Guardian.

El a mai afirmat că Ucraina este cea care îşi decide propriul viitor. “Au apărut voci îngrijorătoare care spun că Ucraina ar trebui să cedeze cerinţelor lui Putin. Doar Ucraina are dreptul să îşi decidă viitorul… nimic despre voi fără voi”, a adăugat Duda.

“Dragi ucraineni, rudele voastre – soţii, părinţi, copii – care au fost forţaţi să meargă în Polonia nu sunt refugiaţi în ţara noastră, sunt oaspeţii noştri”, a spus preşedintele polonez.

Andrzej Duda a devenit primul lider străin care a rostit un discurs personal în parlamentul Ucrainei, după startul invaziei.  Duda a fost aplaudat în picioare de parlamentari.


loading...
Partenerii noștri