Prima ţară care riscă să se scufunde în ocean

Cea mai mare stat din Oceania, din punct de vedere al întinderii, Republica insulară Kiribati riscă să fie înghiţit de ape.

RomaniaTV.net
06 mart. 2018, 14:34
Prima ţară care riscă să se scufunde în ocean

„Insulele noastre ar putea deveni nelocuibile în deceniile viitoare”, a declarat pentru CNBC fostul președinte al Republicii Kiribati, Anote Tong, avertizând că o posibilă relocare în viitor a populației trebuie luată în considerare.

Republica Kiribati ocupă o suprafață de 5 milioane de kilometri pătrați acoperită de Oceanul Pacific. Însă aria uscatului reprezintă numai un mic fragment, fiind alcătuită dintr-o salbă de 33 de atoli de corali. Pe aceste fărâme insulare trăiesc circa 100.000 de oameni, scrie digi24.ro.

„Ca să putem locui în continuare pe aceste insule, va trebui să ridicăm nivelul uscatului”, a subliniat fostul șef de stat.

Pe durata mandatelor sale, Tong a determinat guvernanții să cumpere câteva mii de hectare în Republica Insulelor Fiji, în cazul în care vor fi nevoiți să se confrunte cu relocarea populației.

Citeşte şi Dispariţie misterioasă în Pacific. O ambarcaţiune cu peste 50 de oameni la bord este de negăsit de o săptămână