Prima ţară din lume care organizează referendum pentru introducerea certificatului verde. Cetăţenii sunt aşetptaţi duminică la urne

Elvețienii sunt chemați la urne duminică, să se pronunțe într-un referendum în legătură cu modificări ce urmează să fie aduse Legii COVID, inclusiv cu privire la temeiul juridic al certificatului verde. Este prima țară din lume care face un astfel de referendum.

24 nov. 2021, 22:06
Prima ţară din lume care organizează referendum pentru introducerea certificatului verde. Cetăţenii sunt aşetptaţi duminică la urne

Elvețienii vor vota duminică legile Covid-19 ale țării, după o campanie caracterizată de niveluri de ostilitate fără precedent în această bogată națiune alpină, inclusiv amenințări cu moartea. La fel ca în mare parte din Europa, Elveția a cunoscut o furie din ce în ce mai mare față de restricțiile și presiunea vaccinurilor menite să controleze pandemia. Dar, într-o țară renumită pentru cultura sa de compromis și în care referendumurile au loc la fiecare câteva luni, într-un climat de civilitate și dezbateri măsurate, tensiunile crescânde din jurul votului de duminică reprezintă un adevărat șoc.

Nu este, însă, prima dată când elvețienii votează măsuri de sănătate pentru a combate o pandemie: legea privind coronavirusul a fost deja supusă votului popular pe 13 iunie. La vremea respectivă, a fost acceptată cu mai mult de 60% din voturi.

Duminică, elvețienii sunt din nou chemați să se pronunțe prin vot asupra legii, ca urmare a modificărilor adoptate de Parlament în martie și împotriva cărora a fost organizat un referendum, scrie thelocal.ch.

Citeşte şi „Petrecerile COVID”, moda care ia amploare în vestul Europei. Oamenii se infectează intenţionat pentru a obţine certificatul verde

Cea mai contestată modificare se referă la temeiul juridic al certificatului verde COVID. La fel ca în alte țări, certificatul – care atestă vaccinarea, un test negativ sau recuperarea – este contestat în mod regulat prin demonstrații de stradă, dar, potrivit ultimelor sondaje, se așteaptă ca noua versiune a legii să treacă de urne și să fie aprobată de 61% dintre alegători. 38% sunt împotrivă, iar 1% sunt nehotărâți.

Citeşte şi Certificatul verde nu va mai fi suficient în Italia. Ţara pregăteşte să introducă un Super Green Pass